Napoleonbakelser

publicerat i Desserter;
 
Frasig smördeg, söt hallonsylt och magiskt len vaniljkräm. Det är ingredienserna i en Napoleonbakelse. Lite pillrigt kan tyckas, men egentligen inte svårt!
Jag testade detta bakverk för första gången i helgen. Här kommer resultatet!
 
 
Napoleonbakelser, ca 8 stycken.
 
3 frysta smördegsplattor
 
1 gelatinblad
3 msk socker
1 msk Maizena majsstärkelse
2 äggulor
1½dl mjölk
1 tsk vaniljpulver
1 tsk vaniljsocker
en liten klick smör
 
2 dl grädde
 
hallonsylt
½dl florsocker
1 tsk vatten
 
Tina smördegsplattorna i rumstemperatur ca 30 min. Kavla ut dem var och en till dubbel längd, ett tips är att kavla dem mellan två bakplåtspapper.
Lägg plattorna på en plåt med bakplåtspapper, och nagga dem med en gaffel. Grädda i 225grader i knappt 10 min.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
Blanda socker, maizena, äggulor och mjölk i en kastrull. Värm upp under omrörning tills det blir en tjock kräm. Det behöver inte koka upp. Ta bort kastrullen från värmen och krama ur gelatinbladet, låt det smälta ner i krämen. Smaksätt med vaniljpulver och vaniljsocker, och smält ner en liten smörklick. Låt vaniljkrämen kallna.
Vispa grädden ganska hård, och blanda den med den kalla vaniljkrämen.
 
Ta den första smördegsplattan och bred över hallonsylt. Lägg på nästa botten och lägg över vaniljgrädden. Det sista lagret smördeg läggs upp och ned över vaniljgrädden.
Bred på ett lager hallonsylt till. Ställ in längden i frysen en stund. Blanda kristyr av florsocker och vatten, och täck hallonsylten med blandningen.
Frys hela längden i ca 2 timmar till, för att kunna skära bitar lättare. Skär ut 8 bakelser med en varm kniv. Servera när bakelsen åter tinat helt.
 
 
Längden innan den skärs i bitar.
 
 
Magiskt goda bakelser
 
 
En klar vinnare på fikabordet!

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Marie Bergman:

De ser supergoda och fina ut :)

2:a kommentar, skriven , av Peasyeasy:

Vad fina de blev! Det här ska testas någon dag :)

Kommentera inlägget här :