Smulpaj

publicerat i Paj;
 
När jag var liten åt vi smulpaj hemma varje torsdag. Helst skulle den vara gjord på rödvinbär, och serveras med alldeles för mycket marsansås. Nu har rödvinbären hemma i trädgården börjat mogna, och jag blev sugen på en redig torsdagspaj- på en söndag.
 
 
Smulpaj är oförskämt lättsamt att göra. Det enda som behövs är en pajform, en bunke och en slikepott. Förrutom ingredienserna förstås.
 
 
Smulpaj med bär
 
4-5 dl valfria färska eller frysta bär
ev 1 msk potatismjöl
4 dl mjöl
1,5 dl socker
1- 1,5 dl flytande margarin

Sätt ugnen på 200 grader. Fyll botten av en pajform med bär, mer om du vill ha en bärig paj. Strö över potatismjöl och rulla runt bären lite genom att skaka formen. Blanda mjöl och socker i en bunke, och häll ner margarinet medan du rör om. Rör till valfritt stora smulor. Strö smulorna över bären och grädda i ca 15-20 min, tills smuldegen fått vacker färg.
 
 
Servera med grädde, glass eller vaniljsås.
 
 
Egna bär från trädgården, det är en riktig skatt!
 
Idag regnar det och kvällen spenderas genom att kika på serier, då är det tur att det finns smulpaj kvar.... för den är faktiskt god även när den är kall!