Marsipantårta med mandelkräm

publicerat i Tårtor;
 
Jag fick en beställning på en liten kärlekstårta. Det enda önskemålet var att tårtan skulle räcka till två personer, och att födelsedagsbarnets namn skulle stå på. Det blev en rosa liten marsipantårta fylld med en ljuvlig mandelkräm och jordgubbssylt.
 
 
Botten är gjort enligt grundreceptet.
 
Tårtan är delad i fyra, och fylld med egengjort jordgubbssylt, mandelkräm samt vispgrädde. Tårtan är spacklad med en smörkräm.
 
 
Mandelkräm
 
2 st äggulor
1/3 dl socker
1 msk maizenamjöl
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
½ tsk mandelessens
 
Vispa äggula och socker i en bunke. Värm mjölk och grädde i en kastrull tills det börjar koka. Häll mjölkbladningen över äggblandningen. och blanda samman. Rör maizena med lite mjölk och rör ner i krämen. Sätt tillbaka blandningen på plattan, och låt det koka upp. Koka tills det är tjockt och glansigt. Rör ner mandelmjöl och smaka av med mandelessens.
 
 
Smörkräm till spackling av tårta
 
50g rumstempererat smör
100g florsocker
½ msk kokande vatten
1 tsk vaniljessens
 
Vispa upp smör och socker. Det ska blandas väl och länge. Smörkrämen ska bli alldeles vit och krämig, och påminna lite om vispgrädde. Att vispa en smörkräm tar åtminstone 15 min, så ha tålamod med blandandet. Mot slutet tillsätts smaksättning och vatten, och smörkrämen rörs slät.
 
Smörkräm blir hårt i kylskåpet. Det innebär att du får en stabil tårta, som är lätt att transportera och håller marsipanen på plats. Innan man äter tårtan kan den därför med fördel stå framme ett tag, så smörkrämen åter hinner mjukna.
 
 
 
Denna tårta är täckt med rosa marsipan. Ett hjärta är pudrat med florsocker och jag har stansat ut bokstäverna i sugarpaste. Fjärilen och blomman är gjorda i flower paste.
 
Själva sockerkakan är gjort i en liten kastrull, för att tårtan skulle bli lagom för tvåmans.