Triss i praliner

publicerat i Chokladpraliner;
 
Tänk vad tiden springer iväg. Om en månad är det fullt adventsstök, och sedan kommer vintern med all sin kraft. I helgen har vi varit på dop för en tös som jag just tyckte föddes, men se det var redan fyra månader sedan. Mamma M hade önskat chokladpraliner till dopet. Så fick det bli!
 
 
Få saker mättar ögat och gommen så mycket som en egengjord pralin.
 
 
Mörka chokladpraliner med söt tryffel, eller ganache. En med vanilj och en med macadamianötcreme.
 
 
 
Vaniljtryffel till 24 praliner
 
75 g vit choklad
1 msk smör
1/4 dl grädde
½ msk glykos
vaniljpulver
vaniljessens
 
Smält chokladen tillsammans med smöret. Koka försiktigt upp grädde och glykos och häll över chokladblandningen. Rör om till en slät massa. Smaksätt med vanilj och låt tryffeln svalna helt. Använd en spritspåse och fyll pralinskalen med tryffel.
 
 
Nötcremestryffel till 24 praliner
 
75 g vit choklad
1 msk smör
1/4 dl grädde
2-4 msk nötcreme
 
Smält chokladen och smöret. Koka upp grädden och häll över chokladblandningen. Rör till en slät massa. Smaksätt tryffeln med nötcreme, jag hade nötcreme gjord på macadamianötter till min tryffel.
 
 
Egentligen heter fyllningen i en pralin ganache, men jag brukar säga tryffel. Tryffel och ganache är i stort sett samma sak, men en tryffel är egentligen när man blandar choklad och grädde och sedan gör chokladgodis direkt av smeten. Man rullar den med händerna och kanske därefter i kakaopulver. En tryffel kan med fördel vara lite ojämn, den har nämligen fått sitt namn efter liknelsen med tryffelsvampen, skrynklig och dan.
 
Fyller man sin tryffel i ett pralinskal så byter den namn till ganache. 
 
 
Hur man gjuter pralinskal hittar ni en beskrivning på här.
 
 
När jag i helgen ändå var i pralintagen passade jag också på att göra en pralin till en inflyttningsfest! Dessa praliner garnerade jag med lite mörk choklad ringlad ovanpå.
 
 
Även dessa är fyllda med en vaniljtryffel. Mumsigt värre!!