Chokladmoussetårta

publicerat i Tårtor;
 
6 månader kvar till julafton.... Så tänker jag inte för att vara negativ, utan för just denna dag fyller min älskade A år! Den alldeles ultimata födelsedagen om man ser till presenter, halvvägs till jul.
 
Min A älskar, nästintill avgudar, choklad. Därför brukar det vara det stående temat varje år den 24e juni, och varför bryta ett vinnande koncept? I år blev det en chokladmoussetårta!
 
 
Moussetårta med browniebotten
 
Botten (15cm form)
 
50g smör
1½ dl socker
½ dl kakao
1 dl mjöl
½ tsk bakpulver
1 ägg
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner sockret medan smöret är varmt och låt det lösas upp något. Sikta över de torra ingredienserna ner i smöret, rör om. Tillsätt äggen och blanda till en tjock smet.
Häll smeten i en form täckt med bakplåtspapper, eller smörad och bröad med kakao. Grädda ca 15 min.
 
Ställ kakan att svalna.
 
 
Chokladmousse
 
50g mjölkchoklad
50g mörk choklad
2,5dl grädde
1 rumstemererad äggula.
 
Smält samman chokladen, antingen över ett vattenbad eller försiktigt i micron. Ställ att svalna något. Vispa upp grädden, inte för hårt. Rör ner äggulan i den avsvalnade chokladen, och lyft ner direkt i grädden. Vänd tills allt blandats väl.
 
 
Diska gärna ur den form som brownien bakats i, och sätt den över chokladkakan, täck innerväggarna med bakplåtspapper eller en hårdare plast. Fyll i mousse över kakan. Väggarna på formen hjälper moussen att ligga rätt.
Ställ kallt att stelna någon timme.
 
 
Vit chokladmousse
 
100g vit choklad
2dl grädde
1-2 rumstempererad äggula.
 
Gör moussen likt ovan. Bred ut den över chokladmoussen, och låt stelna i kyl, gärna över natten. Plocka bort formen och därefter pappren/plasten.
 
 
 
Om man vill kan man smälta lite mörk choklad, och bre ut över den vita moussen. Se bara till att chokladen inte är för varm så moussen smälter.
 
Med hjälp av överföringsark har jag gjort små blad i choklad, som fått torka i en skål för att få ett böjt utseende. De blir till en liten chokladlilja som dekoration på tårtan.
Chokladen jag använt till bladen är vit non-temp choklad.
 
 
Mörk, kladdig brownie. Luftig mousse och söt vit choklad... Mums!
 
 
Bär eller frukt blir gott till tårtan. Gärna något syrligt. Jag serverar med körsbär.
 
 
Grattis Anders på födelsedagen!

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av rememberthiis.blogg.se:

Ser supergod ut :D

2:a kommentar, skriven , av Matildesign:

Åh, vad det ser gott ut!! Kan nästan känna den goda doften genom datorn, haha! :)

3:e kommentar, skriven , av Sara:

Så otroligt god den ser ut, måste testa att göra den :)

4:e kommentar, skriven , av lillemor:

så mumms




5:e kommentar, skriven , av Stickan!:

Åh, så vackert och gott det ser ut :-)

6:e kommentar, skriven , av Fanny:

Hur många räckte kakan till? :)

Kommentera inlägget här :