Praliner med mjölkchoklad och cashewnötter

publicerat i Chokladpraliner;
 
Söndag mitt i veckan, sådant borde verkligen infalla oftare! Jag har både hunnit ordna med planteringar i trädgården, städat ur växthuset (som hemma hos oss tyvärr är ett förråd mer än ett växthus) och tvättat igenom hela lagret smutstvätt. Sedan har jag bakat, såklart!
 
Det var länge sedan jag skapade i choklad, och jag har riktigt längtat efter att få stöka ner hela köket och omvandla det till pralinverkstad. Vit choklad, mjölkchoklad, cashewnötter, grädde. Det enda som behövs för en riktigt god pralin!
 
 
Praliner
 
Det första som behövs är ett skal till pralinen. För just dessa har jag använt ett färdigt skal som jag köpt här. Om man har en form i hårdplast eller silikon gör man sina egna skal av tempererad choklad.
 
Vita skal tempereras enligt nedan:
1. Smält 400g vit choklad försiktigt till 40 grader över ett vattenbad. Chokladen bör inte bli varmare än 48 grader, då kan mjölkproteinet koagulera och chokladen blir förstörd, var därför noga med temperaturen.
 2. Häll över det mesta av chokladen i en skål, och ställ den i kallt vatten. Blanda och rör väl tills chokladen blivit 25 grader.
 3. Häll tillbaka den avsvalnade chokladen till skålen med resterande choklad i vattenbadet, och rör tills chokladen är precis 29 grader. Då är den färdigtempererad.
 
 
 
Mjölkchokladganache med cashewnötter
 
100g mjölkchoklad
1/3 dl grädde
50g nötter
 
Hacka nötterna fint.
Smält chokladen försiktigt, och koka upp grädden i en kastrull på sidan av. Slå den heta grädden över chokladen och rör tills det blandats helt. Rör ner nötterna. Låt ganachen svalna.
Förvara blandningen en stund i kyl, och vispa därefter eventuellt upp den med elvisp. Om man vispar ganachen blir den luftigare, och pralinen upplevs lättare och lenare.
 
Fyll pralinskalen med ganache.
 
 
Perfekt till eftermiddagskaffet, som gå-bort-present, eller på en söndags-torsdagskväll!
 
Lite smält choklad ringlat över blir fint.Som små zebramönstrade munsbitar!