Prickig tårta

publicerat i Tårtor;
 
Ibland när man bakar går det inte som man tänkt sig. Igår gick nog ingenting som jag hade tänkt mig. Det enda som klarade mig igenom ett pass Indoor Walking var tanken på en prickig tårta. Jag såg framför mig en kaka insprängd med turkosa prickar, en härlig marängsmörkräm, ett täcke av sugarpaste och fina små dekorationer. Det blev inte av. Min marängsmörkräm blev en lös sörja, min sp gick inte att sätta dit och hamnade i soporna, och tja... Det blev en annan kaka än den jag hade visualiserat helt enkelt. Dock! Den blev väldigt god, och även om den inte ser ut som jag tänkte så tycker jag nog ändå att den blev ganska söt.
 
 
Vaniljkaka med marängsmörkräm
 
 
Vaniljkaka med turkost strössel
 
3 ägg
3 dl socker
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vaniljessens
150 g smör
strössel av valfri form, färg och mängd
 
3/4 dl mjölk
 
Använd en liten form, eller en kastrull som går att baka med i ugnen. Jag gjorde min kaka i två omgångar, med hälften av smeten per omgång.
 
Vispa ägg och socker vitt, rör ner mjöl blandat med bakpulver och smaksätt med vaniljen. Smält smöret och häll i mjölken. Blanda ner vätskan i smeten och rör slätt. Tillsätt strösslet. Baka kakan i ugnen tills den är torr, och ingen smet fastnar vid stickprov.
 
 
Marängsmörkräm
 
4 äggvitor
3 dl socker
2 tsk vaniljextrakt
200g rumsvarmt smör
 
Blanda ägg, socker och vanilj i en bunke som tål värme. Ställ ner denna i en kastrull så det blir ett vattenbad. Marängen ska bli 65 grader varm, så det är bra med en termometer här. Vispa äggblandningen tills marängen når rätt temperatur. Ta då av den från vattenbadet. Fortsätt vispa nu tills bunken åter är helt kall, och så även marängen.Dela smöret i småbitar och blanda sakta ner dem i marängen.
 
(Här någonstans gick det dock på tok för mig, i några recept hittade jag florsocker och försökte rädda marängen med detta, lyckades inte. Istället tog jag till mitt favoritknep, marsanpulver, och stabiliserade upp min smörkräm med det.)
 
 
Dela den kalla kakan i fyra och lägg Sätt samman ett lager smörkräm mellan varje del. Spackla sedan kakan med resten av krämen.
 
 
I sugarpaste stansade jag ut rundlar med hjälp av tyll, och ordet turkos fick pryda kakan. Jag älskar turkos!
 
 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Frida:

Jag vet hur man räddar marängsmörkräm! Har själv behövt göra det! När man har vispat så att marängblandningen är sval och vispat i smöret och det blir bajs- ställ tillbaka på vattenbadet och vispa med elvisp tills krämen är slät och fin. Sen är det bara för krämen att svalna!

Svar: Du är en hjälte. Jag testar det nästa gång, eller att kyla ner den som du också sa... Kram
Suzanne Bruks

2:a kommentar, skriven , av Bland bakverk och kastruller:

Ja ibland blir det inte som man tänkt sig, men fin blev den i allafall. Fina bilder!!

Kommentera inlägget här :