Macarons med jordgubbar och vit choklad

publicerat i Macarons;
 
 
I veckan gjorde jag två satser med Macarons. En grön, och en rosa. Jag fyllde dem sedan med två olika smörkrämer, den ena med vit choklad, den andra med färska jordgubbar. Mums!
 
Tips! Det viktigaste när man gör macarons är att vara noga med tiderna och grammen. Låt macaronsen vila på plåten innan gräddning för att förhindra sprickor. Väg gärna upp alla ingredienser innan du börjar baka, så att allt finns klart och nära till hands. Tänker man bara på dessa är macarons inte alls lika svårt som man kan tro.
 
 
Macarons
 
2 st äggvitor (ca 30g vardera)
75 g mandelmjöl
75 g florsocker
15 g socker
några droppar mandelessens
några droppar karamellfärg
 
sockerlag
75 g socker
25 g vatten
 
Väg upp alla ingredienser.
Sikta mandelmjöl och florsocker tillsammans genom en sil så det blandas fint i en bunke. Blanda ner 1 äggvita, lite mandelessens för att förhöja smaken och några droppar valfri färg, jag använder pastafärger från Rainbow Dust.
Vispa sedan upp den andra äggvitan och blanda stegvis ner 15 g socker tills det blivit en slät maräng. Koka upp sockerlagen i en kastrull med tjock botten. När lagen nått 115grader skall den snabbt hällas ner i marängen, i en fin stråle. Rör därefter marängen tills den blivit helt kall. Känn med handen utanpå bunken.
Lyft ner marängen i mandelblandningen tills det blandats helt. Rör inte för mycket, och inte för lite. Smeten ska vara lavaliknande, då är den perfekt.
 
Spritsa ut macarons på en bakplåtspapper, stora som 5-kronor ungefär, eventuellt något större. Låt dem vila en timme på pappret, och grädda dem sedan i 10 min i 150 grader. Låt svalna.
 
 
Vaniljsmörkräm med vit choklad
 
75 g mjukt smör
2 dl florsocker
50g vit choklad
1 tsk vaniljessens
 
Smält chokladen och låt den svalna av något. Blanda smör och florsocker, och vispa det tills det är vitt och fluffigt, gärna mer än 10 min. Blanda ner chokladen och vaniljessens och rör samman. Spritsa ut smörkrämen på hälften av dina macarons, och sätt dem samman med en partner.
 
 
 
Jordgubbssmörkräm
 
50g jordgubbar
75g mjukt smör
2 dl florsocker
 
Mixa jordgubbarna till en pure. Blanda smör och florsocker och vispa samman tills det är vitt och fluffigt, gärna i mer än 10 min. Rör ner jordgubbspuren och rör det slätt. Spritsa ut smörkrämen på hälften av dina macarons, och sätt den samman med en partner.
 
 

Kommentera inlägget här :