Chokladmoussetårta med Browniebotten

publicerat i Tårtor;
Till min sambos födelsedag förra året beställdes choklad med choklad, och choklad.
 
 
Jag är inte den som är den, så det blev en mäktig chokladmoussetårta med browniebotten. Chokladkvoten blev fylld, och födelsedagsbarnet nöjd.
 
Browniebotten
 

150 g mörk choklad
100 g smör
2 dl strösocker
2 msk sirap
2 st ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 1⁄2 dl mjöl
 
 
Sätt ugnen på 200 grader och smält chokladen. Vispa samman smör och socker, och tillsätt ägg och sirap. Häll ner den smälta chokladen och därefter de torra ingridienserna. Smöra och skikta kakao i en form. Grädda ca 18-20 min. Kontrollera att kakan inte blir alldeles fast, men ändå inte är "rinnig".
 
Låt svalna.
 
 
Chokladmousse.
 
6 dl grädde
100g mörk choklad
100g mjölkchoklad
4 äggulor
 
Gör en mousse i taget. Börja med den ljusa. Vispa hälften av grädden och ställ åt sidan. Smält mjölkchokladen i vattenbad. Låt chokladen svalna något och rör sedan ner två äggulor, ett i taget. Äggulorna kan med fördel vara rumstempererade så blir temperaturskillnaderna inte så stora. Vänd sedan försiktigt ner chokladen i den vispade grädden. Bred moussen ut över browniebotten och ställ i kylen.
 
Fortsätt sedan och gör den mörka moussen på samma sätt som ovan, och bred ut den över den ljusa moussen.
 
 
Förvara kakan kall, och garnera gärna med någon chokladdetalj. Riven choklad, chokladblommor eller chokladspån.
 
 
Fantastiskt god och mäktig kaka!

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Baksugen:

Oj vad god tårtan ser ut! Och en fin blogg med massor goda recept!

2:a kommentar, skriven , av Jennie:

Hej!

Har precis försökt mig på denna tårta eftersom den verkar extremt god. Har dessutom "lånat" din senaste skapelse med utseende då den var så fin, så försöker pussla ihop dessa 2, får se hur det går :)
Dock vet jag inte hur du har lyckats få den så hård och fin. När jag försökte lägga på mitt andra lager chokladmousse så splashade det bara ner i den ljusa chokladen och förstörde allt :( Hade ändå kakan i frysen under tiden. Nu har jag gjort en extra omgång med mörk chokladmousse för att se om jag kan få till det bättre med lite extra.

Visst är det 3dl grädde per mousse? 3 dl + 2 äggulor för vardera. Så tolkade jag det i alla fall. Tack för en jätteinspirerande blogg, har även testat dina mintchokladbrownies och dem blev väldigt uppskattade! =) MVH Jennie

Svar: Hej Jennie! Tack så jättemycket för din kommentar. Att höra att bloggen inspirerar skapar skaparglädje hos mig=) Du har förstått receptet precis rätt även om jag skrivit otydligt. Jag mailar dig också en beskrivning. /Suzanne
Suzanne Bruks

3:e kommentar, skriven , av Louise:

Hej!
Vad gör jag för fel?
När jag blandat choklad med äggula ordentligt och sen blandar ner de försiktigt i grädden så skär den sig och blir typ vattnig och grynig

Svar: Hej! Ojdå, det lät inte roligt! Kan det vara att chokladen och ägget är för varmt? Låt gärna chokladen stå en stund innan du blandar ner ägget, och ägget får i sin tur gärna vara rumstempererat. Då bör det inte skära sig. Lyft sedan ner i den vispade grädden. Jag tänker att det är grädden som vattnar sig om chokladen är lite för varm. Lycka till!
Suzanne Bruks

4:e kommentar, skriven , av Ina:

Hej,
Sambons födis är påväg och han har önskat sig chokobomb. Detta recept låter toppen. Men innan jag startar undrar jag en sak. Jag har läst kommentarerna ovan och undrar också om du fryser kakan vart efter du fyller på med mousselager så det inte bara blandas och blir en och samma röra?

Svar: Hej! Jag har inte haft denna något i frys. Däremot är mousselagren gjorda i omgångar. Som i beskrivningen görs först en mousse som läggs på browniebotten och står sedan till sig en stund i kyl. Du kan känna på den med fingret om den satt sig och stelnat lite. Sedan gör man mousse nummer två :) lycka till!!
Suzanne Bruks

5:e kommentar, skriven , av Mia:

Mycket god! Toppade tårtan med ett extra lager vit chokladmousse och krossad dajm på toppen och det blev inte sämre om jag säger så :) Hade även i krossad dajm i mjölkchokladmoussen. Gott!

6:e kommentar, skriven , av Anonym:

Tänkte göra den här till min systers födelsedag men jag undrar hur många personer den är till? Och om jag har fattat rätt så ska jag vara helt säker på att första lagret mousse stelnat innan jag brer på det andra ellerhur?

7:e kommentar, skriven , av Anonym:

Tänkte göra den här till min systers födelsedag men jag undrar hur många personer den är till? Och om jag har fattat rätt så ska jag vara helt säker på att första lagret mousse stelnat innan jag brer på det andra ellerhur?

8:e kommentar, skriven , av ihigjfoydogxkcpugkvkg.blogg.se:

Hej innan jag gör den här undrar jag hur många personer den är till för och om jag fattat rätt ska jag vara helt säker på att första lagret,mousse stelnat innan jag brer på det andra ellerhur?

9:e kommentar, skriven , av ihigjfoydogxkcpugkvkg.blogg.se:

Hej innan jag gör den här undrar jag hur många personer den är till för och om jag fattat rätt ska jag vara helt säker på att första lagret,mousse stelnat innan jag brer på det andra ellerhur?

Kommentera inlägget här :