Viol- och Lakritsmacarons

publicerat i Macarons;
 
Som månadens bakbloggare fick jag hem ett litet bakkitt av Baka.se, jag blev inspirerad av ett saltlakritsströssel som kom i paketet. Därför fick det blir macarons idag, med smak av viol och lakrits!
 
 
Violmacarons med lakritsfyllning
 
75g mandelmjöl
75g florsocker
2 st rumstempererade äggvitor- i varsinn skål
18g socker
lila pastafärg
violessens
 
sockerlag:
25g vatten
75g socker

 
Börja alltid med att ta fram och väga upp alla ingredienser när du gör macarons. Ha också en termometer till hands, till sockerlagen.
 
Sikta ihop mandelmjöl och florsocker i en bunke.
 
Vispa den ena äggvitan till ett vitt skum i en ren, torr rostfri bunke. Tillsätt 18 g socker i omgångar i skummet. Koka upp sockerlagen i en tjockbottnad kastrull. Undvik att röra om i lagen, utan mäta bara med termometer tills lagen nått 118 grader. Strila ner lagen i marängsmeten medan du vispar. Fortsätt att vispa tills marängen blivit helt kall igen, ca 10 min.
 
Ta fram bunken med mandelblandningen, tillsätt den andra äggvitan och rör smidigt tills det är väl blandat. Färga med lite lila hushållsfärg, jag använder pastafärg från Wilton. Några droppar violessens ger den rätta smaken, det kan du beställa från Borgeby Kryddgård.
 
Vänd ner den kalla marängsmeten i mandelblandningen. Vik in tills allt har blandats väl och konsistensen är trög, men lavaliknande. Smeten ska rinna långsamt av slickepotten när du lyfter den, och inte falla ner i tunga kluttar. Rör inte för mycket.
 
Spritsa ut rundlar på ett bakplåtspapper. Om du har ett billigare papper från tex ica, använd dubbla för att undvika att macaronsen spricker i ugnen av värmen underifrån. Det skyddar lite bättre med två. Använd en rund tyll, och se till att rundlarna blir ungefär lika stora.
 
Låt kakorna vila i rumstemperatur ca 1 timme. Sätt ugnen på 150grader. (Min ugn är ganska varm, så jag brukar ta 145grader). Grädda kakorna i 10-12 min mitt i ugnen. Låt dem svalna på plåten innan du lossar dem.
 
 
Lakritsfyllning
 
6 Kick lakritskola
4 msk grädde
 
Klipp kolorna i småbitar, ned i en kastrull. Tillsätt vispgrädde och värm upp tills all kola smält. Det behöver inte koka. Ställ de sammansmälta kolorna svalt att kallna. Lakritskrämen som blir spritsar du över hälften av macaronsen, och parar ihop med en annan.
 
 
 
Fantastiskt vackra blir de i svart och lila!
 
 
Laktritströsslet som gav inspirationen pryder kakorna.
 
 
Sambon dök över dessa när han kom hem. En klassisk kombination av smaker!
 
 
 
Varsågoda!

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Marie Bergman:

Åh mums! =)

2:a kommentar, skriven , av Anna:

Grymt fina! Synd att jag inte gillar lakrits bara :P Haha! Kan ju inte göra dem bara för att dom är fina i färgen ;)

Kommentera inlägget här :