I andan av den stundande alla hjärtans dag har jag idag gjort små mördegshjärtan fyllda med vaniljkräm. Underbart! Vaniljhjärtan är en klassiker jag inte provat mig på tidigare, men eftersom jag hade formarna kändes det som det var dags när jag hittade receptet i ett gammalt nummer av Baka.

Vaniljhjärtan
mördeg:
200g smör
3/4 dl socker
5 dl mjöl
1 äggula
vaniljkräm:
3 dl grädde
2 äggulor
2 msk socker
1 msk potatsmjöl
1 tsk vaniljarom
½ tsk vaniljpulver
Blanda ihop mördegen genom att nypa ihop smöret med mjöl och socker. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen vila i kyl ca 1 timme.
Blanda samtliga ingredienser till vaniljkrämen i en kastrull, värm och låt blandningen sjuda tills det tjocknar. Krämen ska inte koka. Låt svalna.
Sätt ugnen på 200grader. Kavla ut degen tunnt på lätt mjölat underlag. Stansa ut rundlar och tryck ut mördegen i formar av aluminium. Klicka 1-2 tsk vaniljkräm i formarna. Stansa ut en ny bit mördeg och lägg över som lock. Nyp ihop försiktigt i kanterna. Grädda kakorna ca 15 min.
Låt dem svalna helt, och pudra florsocker över innan servering.

Vill man piffa till kakorna kan man klicka lite sylt också till fyllningen.

Vackra och uppskattade kakor.


Mina små vaniljhjärtan blev bjudfika när en arbetskamrat och hans sambo kom på finbesök idag. Jätteroligt!
Åh så fina de blev =) Älskar vaniljhjärtan =)