Hallonmacarons med Nutellafyllning

publicerat i Macarons;
 
Vintern är den bästa tiden för macarons. Eftersom de känsliga små marängskapelserna vill ha en torr luft så blir de allra bäst den här tiden på året.
 
Farligt goda blir de också med Hallon och Nutella som smaksättning!
 
 
Hallonmacarons
 
75g mandelmjöl
70g florsocker
5g frystorkat hallonpulver
2 st rumstempererade äggvitor- i varsinn skål
18g socker
 
sockerlag:
25g vatten
75g socker

 
Börja alltid med att ta fram och väga upp alla ingredienser när du gör macarons. Ha också en termometer till hands, till sockerlagen.
 
Sikta ihop mandelmjöl, florsocker och hallonpulver i en bunke. Om du inte får tag på hallonpulver tar du 75g florsocker, och använder några droppar hallonessens istället.
 
Vispa den ena äggvitan till ett vitt skum i en ren, torr rostfri bunke. Tillsätt 18 g socker i omgångar i skummet. Koka upp sockerlagen i en tjockbottnad kastrull. Undvik att röra om i lagen, utan mäta bara med termometer tills lagen nått 118 grader. Strila ner lagen i marängsmeten medan du vispar. Fortsätt att vispa tills marängen blivit helt kall igen, ca 10 min.
 
Ta fram bunken med mandelblandningen, tillsätt den andra äggvitan och rör smidigt tills det är väl blandat. Vill du tillsätta lite mer färg på dina macarons, gör du det nu.
 
Vänd ner den kalla marängsmeten i mandelblandningen. Vik in tills allt har blandats väl och konsistensen är trög, men lavaliknande. Smeten ska rinna långsamt av sleven när du lyfter den, och inte falla ner i tunga kluttar. Rör inte för mycket.
 
Spritsa ut rundlar på ett bakplåtspapper. Om du har ett billigare papper från tex ica, använd dubbla för att undvika att macaronsen spricker i ugnen av värmen underifrån. Det skyddar lite bättre med två. Använd en rund tyll, och se till att rundlarna blir ungefär lika stora.
 
Låt kakorna vila i rumstemperatur ca 1 timme. Sätt ugnen på 150grader. (Min ugn är ganska varm, så jag brukar ta 145grader). Grädda kakorna i 10-12 min mitt i ugnen. Låt dem svalna på plåten innan du lossar dem.
 
Spritsa nutella på hälften av kakorna, och para ihop dem med en partner av liknande storlek.
 
 
Lite siktat hallonpulver blir vacker dekoration
 
 
Man kan också måla små hjärtan på macaronsen med hjälp av pulverfärg och en mall. Min mall är från IKEA. Pulverfärgen är Chili Red från Rainbow Dust.
 
 
 
Små, franska mandelkakor.
Kanske något till Alla hjärtans dag?
 
 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Marie Bergman - Om livet på Cypern:

Alltså jag dööör vad gott det måste vara!! :D Fina blir de också, duktiga du! :)

2:a kommentar, skriven , av Malin:

Springer härifrån och låtsas om att jag inte såg det här inlägget, för om jag såg detta kanske jag måste springa ut i köket och äta en sked nutella och önska att jag hade sånna här fina kakor hemma hos mig!
Underbara foton, särskilt det sista :)
// Malin

3:e kommentar, skriven , av Jaqline Carlzon:

Ser jätte smarrigt ut, hur många blir det på en sats?

4:e kommentar, skriven , av linnea:

Åh grymma bilder!
Är lite sugen på att göra macarons till alla hjärtans dag, och har aldrig gjort det förr. Är det hyfsat enkelt att lyckas? Och är detta recept också gott, eller det är endast fint för ögat så att säga..

Du får gärna svara på min blogg eller i ett nyss inlägg, så slipper jag bläddra igenom alla dina inlägg för att hitta svaret sen hehe!

Kommentera inlägget här :