Vanilj- och Haselnötspraliner

publicerat i Chokladpraliner;
 
Det var för himla länge sedan jag gjorde praliner!
I baklådan hittade jag ett överföringsark med höstlöv, och fick inspiration till ett gäng mörka praliner med hasselnöt- och vaniljfyllning. Mums!
 
 
Vanilj- och hasselnötstryffel
 
75g vit choklad
1 msk smör
1/4 dl grädde
1 tsk vaniljarom
1 näve hasselnötter
 
Hacka nötterna grovt. Smält choklad och smör tillsammans, antingen över ett vattenbad eller försiktigt i micron.
Koka upp grädden, och häll över chokladen. Rör om tills allt blandats väl. Smaksätt med vanilj och rör ner de krossade nötterna.
 
Låt tryffelsmeten svalna.
 

Pralinskalen är gjorda i mörk choklad, och jag har använt en form av silikon. Det är lättare att jobba med pralinformar i hårdplast, men med lite tålamod kan pralinerna bli fina även i silikonform!
 
Temperera den mörka chokladen genom att smälta den och värma till 48 grader. När chokladen nått 48-50 grader ska den kylas ner till 27-28 grader. Det gör du enklast över ett kallt vattenbad. Rör kontinuerligt. När chokladen nått rätt temperatur ska den slutligen värmas igen, denna gång till 31 grader. Därefter är chokladen tempererad.
 
Fyll formarna med choklad, och skaka eller slå formen i bänken så att eventuella luftbubblor kommer till ytan. Vänd på formen och skaka ur chokladen så att endast väggarna av chokladformen är täckta. Skrapa av överflödet. Ställ formen kallt så att skalen får stelna.
 
 
Fyll pralinskalen med tryffel, lämna en bit upp till kanten.
 
Smält chokladen som blev över från skaltillverkningen, och häll över fyllningen som en lock, eller botten till pralinen. Skrapa så att botten blir slät. Använder man överföringsark lägger man nu på det.
Låt pralinerna stelna i kyl.
 
Slå eller plocka ur de färdiga pralinerna ut formen.
 
 
Jag hade inga lönnlöv i min trädgård, men en blandning av vackra färger hade träden ändå att bjuda på!
 
 
Något för ruskiga höstkvällar!
 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av ninja:

Åh vilka fina! Ser super goda ut! :)

2:a kommentar, skriven , av sandra:

Gud va fina och vilken underbar blogg du har :)

3:e kommentar, skriven , av Sandra:

Superfina! Jag har en fråga, jag har läst att man ska använda chokladcouvertyr till skalen på chokladpraliner, dock blir det då väldigt dyrt att beställa hem om man vill ha på vit, mellan och mörk choklad. Måste man använda detta eller vad kan man annars använda? Kan man använda blockchoklad och tillsätts kokosfett om det blir för tjockt? Vad använder du? Chokladen måste vara nötfri (det får inte stå kan innehålla spår av nötter) då min lillebror (som älskar choklad) är allergisk. Tack för en bra blogg!

Svar: Hej Sandra! Jag använder Odense chokladknappar som jag köper på Ica till mina praliner. Blockchoklad använder jag aldrig till ngt då den innehåller så mycket mer än nödvändigt. Kika på innehållsförteckningarna. Kakaomassa, råsocker, kakaosmör, vanilj och lecitin är ok ingredienser. Inget annat behövs. Du måste inte köpa couvertyrchoklad för att lyckas med smak eller temperering :) lycka till!
Suzanne Bruks

4:e kommentar, skriven , av Anonym:

Hej.
Vilken underbar blogg du har! Tänkte höra vart du köpt dessa pralinformar?
Mvh/ Pernilla

Svar: Tackar så mycket!! Pralinformen är i silikon, och är köpt i en inredningsbutik i Örnsköldsvik. Men den finns nog lite varstans, kanske på lyckasmedmat.se eller strosselannat.se. :)
Suzanne Bruks

5:e kommentar, skriven , av Anonym:

Efter att man har tempererat chokladen och den har stelnat måste man temperera den nästa gång man smälter den då?

Kommentera inlägget här :