Till min systers sambos 40års fest gjorde jag en hemmagjord present som jag tyckte skulle passa. Mörka praliner med Whiskytryffel. Det blev en succé!

Den termometer jag hade denna dag visade fel på några grader, så tempereringen blev inte helt rätt när jag gjorde skalen. Därför är inte alla praliner så blanka och fina som de "borde". Å andra sidan, ska det inte få synas att man bakat själv?
Det måste inte alltid bli perfekt.
Det måste inte alltid bli perfekt.
Dessa praliner är gjorda med överföringsark. Efter man har lagt på locket (botten) på pralinen, och skrapat av choklad så att botten är helt slät, då lägger man på ett överföringsark. De finns att köpa här, bläddra i flikarna. Överföringsark är vackra, tunna mönster som torkar fast på pralinen, och när den stelnat helt drar man bara av arket och mönstret sitter kvar i chokladen. Vackert, eller hur!
Whiskytryffel.
100g vit choklad, finhackad
1,5 msk osaltat smör
1/3 dl grädde
Whisky av valfri sort
Smält choklad och smör. Koka försiktigt upp grädden i en kastrull, tag från värmen och blanda därefter ner chokladen. Rör tills det smält/gått samman helt. Smaksätt med valfri mängd sprit. Jag använde en ganska mild whiksky vid namn Glenfarclas. Låt tryffeln svalna helt innan du spritsar den ner i pralinskalen.
Instruktion på hur man gjuter pralinskal finns här.
Så fina praliner, det är så gott!!