Dulce de Leche Brownies

publicerat i Mjuka kakor;
 
Vi har en kompis som heter P. Han är hemma hos oss några gånger i veckan, antingen hjälper han A med huset, eller så skruvar han bil, eller så letar han kakor i kylskåpet. P har börjat umgås med E, och när vi kom hem satt båda pojkarna på vår farstukvist med bister uppsyn. Det hade gått dåligt med skruvningen och grabbarna behövde piggas upp. Vad kan då pigga upp mer än härlig kola, mörk choklad och massor av socker?
 
Det blev en Brownie med Dulce de Leche- tryffel
 
 
Browniebotten
 
85 g mjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krd salt
150 g mörk choklad
100 g smör
50 g strösocker
50 g farinsocker
2 ägg
 
 
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form med bakplåtspapper, formen jag använder är 18*26cm.

Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke. Smält chokladen tillsammans med smöret, och rör sedan ner sockret. Rör tills sockret löst sig i chokladen och blandningen svalnat. Rör ner äggen, och sikta ner de torra ingredienserna. Blanda och häll över till formen. Grädda i ca 15-20 min, och låt sedan kakan svalna helt.
 
 
Dulce de Leche- tryffel
 
3/4 dl grädde
150 g vit choklad
20 g smör
5 msk karamelliserad mjölk
 
 
Smält chokladen och smöret, över vattenbad eller under väl uppsikt i micron. Koka försiktigt upp grädden och häll över chokladblandningen. Rör samman och tillsätt kolamassan. Rör tills allt är väl blandat.
 
Bred ut tryffelkrämen över browniekakan och låt det stelna till i kyl. Smält 100g mörk choklad och bred över kolakrämen. Skär i bitar och förvara i kylskåpet.
 
 
Jag serverade kakorna med en kolagrädde. Vispa valfri mängd grädde med några matskedar dulce de leche.
 
 
Lite vit choklad är fint att ringla över.
 
Smaklig spis!

Chokladcupcake med Marängsmörkräm

publicerat i Övrigt;
 
Jag har bara gjort marängsmörkräm en gång tidigare, och det blev misslyckat. Den gången gjorde jag den franska varianten där marängen vispas över ett vattenbad. Igår gav jag mig tusan på att jag skulle lyckas med min smörkräm, och testade en italiensk maräng istället. Den blev fantastisk!
 
Jag smaksatte min smörkräm med punsch, och det blev en varm och höstig liten skapelse. Nu när mörkret börjar komma om kvällarna förtjänar man något gott i magen, så är det bara!
 
 
Höstiga minimuffins.
 
 
Mörk chokladmuffin
 
75g smör
1 dl socker
1 ägg
1,5 dl mjöl
3 msk fin kakao
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/4 dl mjölk
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och blanda det med sockret. Rör tills det svalnat något och tillsätt sedan ägget. Vispa upp till fluffig konsistens. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och sikta ner dem i smeten, blanda och tillsätt sist mjölken.
 
Minimuffinsformar kan vara lite svåra att fördela smeten i. Lättast är att helt enkelt spritsa ner smeten med en spritspåse. Jag använder engångspåsar.
 
Grädda i ca 10 min.
 
 
Marängsmörkräm med punsch
 
1,25 dl socker
2,5 msk vatten
2 äggvitor
200g rumstempererat smör
valfri mängd punsch
 
Blanda socker och vatten i en kastrull med tjock botten. Börja vispa äggvitorna, gärna med en hushållsassistent så du kan hålla koll på sockervattnet. Låt socker och vatten koka upp till en sockersirap och ha en termometer tillgänglig. När sockerlagen når 115 grader ska den snabbt tas av värmen, och strila ner i äggviteskummet i en fin stråle. Vispa hela tiden med hög hastighet. Marängen ska nu bli sval, och det kan ta ett tag, ca 10-15 min. När marängen svalnat ska det rumstempererade smöret blandas ner. Ta en liten bit i taget och vispa in varje bit med några sekunders mellanrum. Tillsätt sist punschen.
 
 
 
Spritsa smörkrämen på cup cakesen.
 
Jag tycker inte om kyld smörkräm, så jag undviker att stoppa kakorna i kylen. Smörkrämen håller i någon dag i rumstemperatur.
 
 
De fina höstlöven i choklad kommer från DrOetker och är en del av ett pris jag vann i en tävling på Baka.se
 
 
En alldeles perfekt lite munsbit!
 
 
Vill man inte köpa en hel flaska punsch går det ypperligt att tömma ner några av de vätskefyllda chokladbitar som man kan hitta på ica. De är guldfärgade från cloetta och heter rätt och slätt Punsch.

Klarbärssylt och Mandelbiskvier

publicerat i Desserter;
 
Något av det godaste jag vet är varm körsbärssylt med glass. Många gillar varm hjortronsylt, men det är inget speciellt för mig. Däremot körsbärssylt, det var det mest exotiska jag visste när jag var liten. Det var något man bara fick ibland, hemma hos farmor i Dalarna. På tomten här hemma har vi två körsbärsträd. Förra året fick vi inga bär alls, men i år har jag kunnat plocka in några deciliter. Så då blev det givetvis klarbärssylt!
 
Varm klarbärssylt med glass och mandelbiskvier
 
 
Klarbär-/Körsbärssylt
 
500g körsbär eller klarbär
2,5 dl syltsocker
1 krd vaniljpulver
 
Kärna ur bären. Blanda bär och socker i en kastrull och låt det koka upp under omrörning, låt blandningen koka i några minuter. Skumma av allt skum som blir och tillsätt vaniljen. Sylten kan serveras direkt varm, eller så låter man den svalna av och häller upp på burkar.
 
 
Mandelbiskvier
 
50g mandelmjöl
25g socker
½ äggvita
 
Rör samman samtliga ingredienser och stoppa ner i en spritspåse. Spritsa ut små biskvier på ett bakplåtspapper. Receptet räcker till ca 50st små kakor. Grädda i ugnen på 200g ca 5-8 min. Vakta och se när de fått fin färg. Tag ut och låt svalna på plåten.
 

Fantastiska tillbehör till glass!
 
 
Servera sylten varm med vaniljglass, och strö biskvier över.
 
 
Sura, underbara små klarbär.
 
 
En fantastisk efterrätt där kallt möter varmt, sött möter surt och knapriga mandelkakor skapar konsistens. Gott!
 
Trevlig helg på er!