Brownie med vaniljtryffel

publicerat i Mjuka kakor;
 
Imorgon åker jag iväg med mamma till Azorerna, vi blir borta en vecka. Resan är hennes 60-års present, och vi ska dit och simma med delfiner. Det känns otroligt spännande! För att lugna nerverna lite började jag igår kväll med en sats brownies. Det blev en Triple Chocolate Brownie med vaniljtryffel. Här kommer receptet.
 
 
Browniebotten
 
85 g mjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krd salt
150 g mörk choklad
100 g smör
50 g strösocker
50 g farinsocker
2 ägg
 
 
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form med bakplåtspapper, formen jag använder är 18*26cm.

Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke. Smält chokladen tillsammans med smöret, och rör sedan ner sockret. Rör tills sockret löst sig i chokladen och blandningen svalnat. Rör ner äggen, och sikta ner de torra ingredienserna. Blanda och häll över till formen. Grädda i ca 20 min, och låt sedan kakan svalna helt. Gärna över natten.
 
 
Vaniljtryffel
 
3/4 dl grädde
150 g vit choklad
20 g smör
2 tsk vaniljessens
 
 
Smält chokladen och smöret, över vattenbad eller under väl uppsikt i micron. Koka försiktigt upp grädden och häll över chokladblandningen. Rör samman och smaksätt med vaniljessens.
 
 
 
När kakan svalnat breds tryffeln ut över browniebotten. Ställ i kylskåpet att stelna till. Smält sedan 100g mörk choklad, och bred detta över tryffeln. Skär bitar innan chokladen stelnat helt. Förvara i kylskåp.
 
 
Servera Browniesarna med grädde, och gärna någon färsk frukt. Jag har plockat smultron i trädgården.
 
 
Det räcker med små bitar av denna väldigt mäktiga chokladkaka.
 
 
Att ringla choklad och garnera med strössel blir fint på tallriken
 
 
Varsågoda!
 
 

Chokladtårta

publicerat i Tårtor;
 
Idag är ingen vanlig dag, för det är min älsklings födelsedag, hurra hurra hurra.
 
Min A fyller 28 år idag, och han är inte mycket för födelsedagar. När jag frågade vad han önskar sig fick jag till svar "en kram.... och en tårta." Eftersom A älskar choklad, var det självklart att det skulle bli en chokladtårta på dagen.
 
 
Detta är en fyra chokladbottnar hög tårta, med tre fyllningar. Längst ner är en vaniljkräm, mellanlagret är finhackade färska körsbär och överst en Gaishafluff. Tårtan är spacklad med en chokladsmörkräm, som jag även använt till att spritsa vågbandet runt om. Längs kanterna står "fingrar"-kex, som hålls på plats med ett sidenband.
 
 
För att matcha sidenbandet som är champangefärgat valde jag pärlemorsfärgade mjuka sockerkulor mellan varje dal i min bård.
 
 
Chokladsmörkräm
 
150g mörk choklad
150g rumsvarmt smör
4 dl florsocker
 
Smält chokladen och låt svalna. Vispa smöret och sockret i ca 15 min, tills det är alldeles vitt. Rör ner chokladen.
 
 
 
I gum paste har jag gjort en ros. Till blad har jag spritsat lite smält vit choklad
 
 
A:et är spritsat i vit choklad med en fin rund tyll
 
 
Tårtbotten är gjord enligt grundreceptet, men med tre matskedar kakao också.
 
 
Geishafluff
 
100g geisha
2,5 dl grädde
 
Värm försiktigt grädden utan att låta den koka, smält ner chokladen och låt svalna. Förvara i kylskåp i minst 6 timmar och vispa sedan upp till en fluffig massa.
 
 
Grattis på födelsedagen älskling!!

Midsommartårta

publicerat i Tårtor;
 
Marsipan i all ära, men idag är det midsommarafton, och det kräver en rejäl gräddtårta fylld med jordgubbar! Jag är så bortskämd idag att jag är bortbjuden på midsommarfirande, och måste själv varken stå med kokande potatis eller storstädning av huset. Desto mer tid att lägga på bakning!
 
Dagens bak är en jordgubbstårta fylld med vaniljkräm, grädde och färska jordgubbar. Den är spacklad med en vaniljsmörkräm, garnerad med en marshmallowfluff, färska jordgubbar och flarn i vit choklad.
 
 
Ett litet spetsband håller mina chokladflarn i schack.
 
 
Tårtbotten är gjord enligt mitt grundrecept.
Vaniljkrämen är marsansås vispad med vaniljessens och spetsad med vispad grädde för extra lyxkänsla.
 
Smörkräm till spackling av tårta
 
100g rumstempererat smör
200g florsocker
1 msk kokande vatten
2 tsk vaniljessens
 
Rör smör och socker vitt och fluffigt. En smörkräm rörs med fördel i 15 min, så ha tålamod. Vispa i slutet ner vattnet, och smaksätt med vaniljessens.
 
 
Marshmallowfluff
 
3 dl + 1dl grädde
100g marshmallows
 
Värm 3 dl grädde, utan att den kokar upp. Smält ner marshmallows i grädden och låt blandningen svalna. Förvala minst 6 timmar i kyl, och vispa sedan upp fluffet. Är blandningen väldigt hård av gelantinet i godiset kan man blanda ner 1 dl grädde till innan man vispar upp fluffet.
 
 
I flower paste har jag stansat ut små prästkragar, och det gröna är små blad av basilika.
 
 
En riktig sommardröm!
 
 
Glad midsommar!