Whoopie Pies- sniglar

publicerat i Mjuka kakor;
 
Så kliver vi in i ännu en årstid. Tänk ändå hur åren och livet rullar förbi... På något sätt är det som att det bara går fortare och fortare. Eftersom det börjar dofta höst i luften, kände jag för att baka något höstinspirerat. Så blev dessa små whoopie pies till!
 
 
Små färgglada whoopie sniglar!

Dessa är egentligen en kombination av två olika slags kakor. Jag har använt detta recept till snäckan, alltså själva Whoopien, fast utan kakao. Kroppen är gjord av grundsmeten till Cake Pops, som jag format och doppat i mörk non-temp choklad.
 
 
En liten klick vit choklad, och en ännu mindre klick mörk choklad utgör ögonen.
 
 
Tentaklerna är gjorda av vanligt karamellströssel, och en liten sockerpärla.
 
 
Jag har fyllt mina whoopies med en mörk chokladmousse, och doppat dem i turkos nonpareille.
 
 
Dessa går givetvis också bra att göra på macarons, med oändliga möjligheter till färgkombinationer!
 
 
Sista augusti. Välkommen höst.

Ananaspaj med Amarula

publicerat i Paj;
 
Man skulle kunna tro att jag inte bakat alls dessa senaste sex veckorna. Det har jag. Däremot så har fantasin och fotograferingen lyst med sin frånvaro.Skaparlusten kom dock tillbaka i helgen när jag bakade ananaspaj hemma hos mamma. Den allra godaste paj hon hade ätit! Jag kände inspiration, och började rota fram bunkar och slevar så fort jag kom hem.
 
Det blev till en variant av ananspaj, men i portionsformar, och smaksatta med Amarula. Mumsigt värre!
 
 
 
Ananaspaj, 6 små formar eller en standard pajform.
 
150g rumstempererat smör
1 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
 
1 färsk ananas, eller 2 små burkar krossad ananas
2 dl creme fraiche
1 ägg
0,75dl socker
1 tsk vaniljessens
3-4cl amarula cream
 
Nyp ihop smör, socker, mjöl och bakpulver till en deg. Tryck ut degen i formen/formarna och nagga botten med en gaffel. Förgrädda i 175 grader ca 10 min. Gör under tiden fyllningen.
 
Skala och hacka upp ananasen i lagom stora bitar. Om du använder du konserverad ananas så låt den rinna av i ett durkslag.
Vispa ägg, creme fraiche och socker till en smet. Smaksätt med vanilj och amarula. Uteslut amarula, eller ersätt den med någon annan likör, om du önskar.
Tillsätt ananasen och fördela i det förgräddade pajskalet.
 
Grädda pajen åter i ca 20-30 min, tills fyllningen stelnat. Höj eventuellt värmen mot slutet så degen får lite vacker färg.
 
 
Servera med grädde
 
 
Några björnbär från västkusten och florsocker pryder mina små pajer.
 
 
Pajdegen blir jättegod, och lite knäckig.
 
 
Det går givetvis bra att utesluta likören ur pajen, istället kan man smaksätta grädden med lite rom, eller punsch om man vill!
 
 
Det här med att fotografera ser ut att bli en riktig utmaning i framtiden. Bilden till höger visar familjens nytillskott, och den nyfiknaste lilla killen i världen, Azrael. Han ville hjälpa till.... Eller smaka på grädden, det hela var lite oklart! :)