Triss i praliner

publicerat i Chokladpraliner;
 
Tänk vad tiden springer iväg. Om en månad är det fullt adventsstök, och sedan kommer vintern med all sin kraft. I helgen har vi varit på dop för en tös som jag just tyckte föddes, men se det var redan fyra månader sedan. Mamma M hade önskat chokladpraliner till dopet. Så fick det bli!
 
 
Få saker mättar ögat och gommen så mycket som en egengjord pralin.
 
 
Mörka chokladpraliner med söt tryffel, eller ganache. En med vanilj och en med macadamianötcreme.
 
 
 
Vaniljtryffel till 24 praliner
 
75 g vit choklad
1 msk smör
1/4 dl grädde
½ msk glykos
vaniljpulver
vaniljessens
 
Smält chokladen tillsammans med smöret. Koka försiktigt upp grädde och glykos och häll över chokladblandningen. Rör om till en slät massa. Smaksätt med vanilj och låt tryffeln svalna helt. Använd en spritspåse och fyll pralinskalen med tryffel.
 
 
Nötcremestryffel till 24 praliner
 
75 g vit choklad
1 msk smör
1/4 dl grädde
2-4 msk nötcreme
 
Smält chokladen och smöret. Koka upp grädden och häll över chokladblandningen. Rör till en slät massa. Smaksätt tryffeln med nötcreme, jag hade nötcreme gjord på macadamianötter till min tryffel.
 
 
Egentligen heter fyllningen i en pralin ganache, men jag brukar säga tryffel. Tryffel och ganache är i stort sett samma sak, men en tryffel är egentligen när man blandar choklad och grädde och sedan gör chokladgodis direkt av smeten. Man rullar den med händerna och kanske därefter i kakaopulver. En tryffel kan med fördel vara lite ojämn, den har nämligen fått sitt namn efter liknelsen med tryffelsvampen, skrynklig och dan.
 
Fyller man sin tryffel i ett pralinskal så byter den namn till ganache. 
 
 
Hur man gjuter pralinskal hittar ni en beskrivning på här.
 
 
När jag i helgen ändå var i pralintagen passade jag också på att göra en pralin till en inflyttningsfest! Dessa praliner garnerade jag med lite mörk choklad ringlad ovanpå.
 
 
Även dessa är fyllda med en vaniljtryffel. Mumsigt värre!!

Årets Tårtbagare

publicerat i Övrigt;
 
Med choklad upp över öronen står jag och förbereder ett dopfika som infaller i helgen. Jag har lovat att dyka upp med 40 praliner, så 40 praliner it is! Mellan varven passar jag på att skriva några ord här, och uppmärksamma om den pågående tävlingen Årets Tårtbagare.
 
Mitt bidrag har med just praliner att göra, det är min pralintårta som jag gjorde tidigare i år.
 
 
Tävligen hålls av Tårtdekorationer.com, och rösta gör man genom att lämna stjärnor på bidragen. Vill ni rösta på just mitt bidrag skulle jag givetvis hoppa jämfota av lycka! Min pralintårta hittar ni HÄR
 
 
 
 
 
Dags att återgå till chokladen!
 

Kakmonstret Cake Pops

publicerat i Cake Pops, Steg-för-steg;
 
Vår kompis E tycker om Kakmonstret, så till den grad att han kallas för det. Jag blev inspirerad till att göra en Kakmonster- cake pop för att fira E:s födelsedag i efterskott!
För er som inte vet så är Kakmonstret en karaktär ur barnprogrammet Sesam, och grundaren av uttrycket om-nom-nom-nom-nom. Inspirationen till popsen kom från den tyska bloggerskan bakom Niner Bakes.
 
 
Här är min tolkning av Kakmonstret, the Cookie Monster!
 
 
Steg-för-steg Cookie Monster Cake Pops
 
1. Gör pops enligt min beskrivning här.
2. Förvara popsen kallt i ca 20 min.
 
 
3. Använd en kniv, och skär ut monstrets mun likt på bilden.
4. Smält turkosblå Candy Melts och förbered en skål med strössel eller färgat socker
 
 
5. Doppa popsen i Candy Melts, skaka försiktigt av överflödet.
6. Rulla monstret i färgat socker. Färgat socker finns att köpa som strössel.
7. Ställ popsen i kyl för att stelna helt.
8. Rulla små bollar av vit sugar paste och placera en svart sockerpära i mitten, till ögon.
9. Smält candy melts, helst svart, och måla med en pensel inne i munnen på monstret. Fäst en chokladbit eller liten kaka i munnen och låt den torka fast.
10. Fäst ögonen på huvudet
 
 
Ett färdigt kakmonster!
 
 
Ett paket Oreos räckte till 10st Cake Pops.
 
 
Om-nom-nom-nom-nom!