Hemgjord Noblesse

publicerat i Godis;
 
Hur tiden bara springer iväg. Idag firas första advent, och ännu är marken bar. Jag har dragit på mig en redig förkylning, och tröstäter av pepparkaksdegen som svängdes ihop igår.
Med smaken av ingefära i munnen och ett mörker som faller omrking mig sitter jag nu uppkrupen i soffan. Det här senaste året har verkligen sprungit iväg. Bloggen har fått mängder av positiv uppmärksamhet, och det har varit så otroligt roligt! Fyra tidningsreportage och april månads bakbloggare för sajten Baka. På det har vi dessutom fått vara med på blogg.ses förstasida flera gånger. Fantastiskt ändå!
 
Det har blivit lite mindre bloggande den sista tiden, kanske har det att göra med att mitt fokus flyttats från ugnen i köket till den biologiska ugnen. Jag håller nämligen på att grädda en liten bulle, som enligt beräkningarna ska vara klar den sista apri 2015. Ett nytt äventyr!
 
Förra året hade jag energin till en hel adventskalender i december månad, för den som vill gå tillbaka och titta och få massor av inspiration till julbaket hittar ni alla inlägg HÄR.
 
 
Idag bjuder jag på ett snabbt och enkelt godis att göra hemma: Noblesse.
 
 
Tunna chokladflarn med crisp
 
200g ljus eller mörk choklad
½ dl socker
20g smör
60g skållade mandlar eller naturella cashewnötter
 
Smält sockret i en panna till en ljusbrun karamell. Tillsätt smöret och nötterna. Rör om. Sprid ut på ett bakplåtspapper och låt svalna helt. Hacka nötterna, eller mixa dem i en matberedare, till ett kross av nötter och karamell.
 
Smält chokladen, och temperera den med fördel. För ljus choklad värms den smälta chokladen till 45-48 grader, och kyls därefter i ett kallt vattenbad till 26-27grader. Värm chokladen försiktigt åter till 30grader. Sedan är den tempererad, och klarar sig bra i rumstemperatur utan att smälta eller få vita fläckar. 
 
Blanda ner nötkrosset i chokladen och klicka eller spritsa ut rundlar. Om du har en matta av silikon anpassad för macarons kan man använda den som mall. Då blir alla flarn lika stora! Det går bra att bara spritsa/klicka för fri hand på ett bakplåtspapper också.
 
 
Låt flarnen stelna i kyl, och njut. Jag lovar att dessa inte blir kvar länge!
 
 
Ett julklapptstips kanske. Roligare att komma med en liten burk hemmagjord Noblesse, hellre en än köpt ask.
 
 
Trevlig första advent på er alla!

Schwarzwaldtårta

publicerat i Tårtor;
 
Idag fyller storasyster år, och har önskat sig Schwarzwald. Då det egentligen bara är hon som är riktigt förtjust i denna tårta altererade jag den lite mot hur den brukar göras i vår familj. Bottnarna har jag gjort som Budapesttårta, och istället för bara grädde är den också fylld med hallon, mums!
 
 
Schwarzwaldtårta
 
6 äggvitor
2,5 dl socker
100g hasselnötskärnor
40g marsanpulver
 
8dl grädde
hallon (eller mandarinklyftor)
mörk choklad till dekor
 
 
Sätt ugnen på 150grader. Rita ut fyra rundlar på bakplåtspapper, två på varje, ca 20cm i diameter.
Mixa nötterna i en matberedare till ett kross. Blanda ner marsanpulvret.
Vispa äggvitorna till ett vitt skum, tillsätt sockret lite i taget tills du får en slät blank maräng. Vänd ner nötterna och blanda tills det är jämnt fördelat. Spritsa ut fyra bottnar på de förritade rundlarna.
 
Grädda bottnarna i 50 min. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar på eftervärme. Jag lät mina stå över natten, men någon timme fungerar också bra!
 
Vispa grädde. Grädden kan man smaksätta med någon likör om man vill, tex baileys, punsch eller cointreau. Jag smaksatte med lite vaniljessens. Bred grädde över den första botten och lägg en till ovanpå. Bred grädde även på denna, och hallon, upprepa på botten tre. Lägg den sista botten och täck hela tårtan med grädde.
 
Riv mörk choklad över tårtan. Garnera med chokladflarn, spritsad grädde, bär etc.
 
 
Chokladdekorationer görs lättast genom att först temperera chokladen. För mörk choklad: smält chokladen över ett vattenbad, värm till 48grader. Kyl därefter chokladen under omrörning i ett kallt vattenbad, till 28grader. Värm åter över varmt vattenbad till 31 grader.
 
Tempererad choklad blir hård, blank och smälter inte av dina händers värme när du hanterar den (placerar ut på tårtan tex).
 
 
För att piffa till mina flarn har jag använt överföringsark. Klipp till arken i önskad form, doppa den mönstrade sidan i choklad och låt torka. Dra av arket när chokladen stelnat, och mönstret sitter kvar. Finfint!
 
 
Nu ska jag packa ihop här hemma, ta med mig tårta och present och bege mig på kalas :)
 
Trevlig helg!
 

Napoleonbakelser

publicerat i Desserter;
 
Frasig smördeg, söt hallonsylt och magiskt len vaniljkräm. Det är ingredienserna i en Napoleonbakelse. Lite pillrigt kan tyckas, men egentligen inte svårt!
Jag testade detta bakverk för första gången i helgen. Här kommer resultatet!
 
 
Napoleonbakelser, ca 8 stycken.
 
3 frysta smördegsplattor
 
1 gelatinblad
3 msk socker
1 msk Maizena majsstärkelse
2 äggulor
1½dl mjölk
1 tsk vaniljpulver
1 tsk vaniljsocker
en liten klick smör
 
2 dl grädde
 
hallonsylt
½dl florsocker
1 tsk vatten
 
Tina smördegsplattorna i rumstemperatur ca 30 min. Kavla ut dem var och en till dubbel längd, ett tips är att kavla dem mellan två bakplåtspapper.
Lägg plattorna på en plåt med bakplåtspapper, och nagga dem med en gaffel. Grädda i 225grader i knappt 10 min.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
Blanda socker, maizena, äggulor och mjölk i en kastrull. Värm upp under omrörning tills det blir en tjock kräm. Det behöver inte koka upp. Ta bort kastrullen från värmen och krama ur gelatinbladet, låt det smälta ner i krämen. Smaksätt med vaniljpulver och vaniljsocker, och smält ner en liten smörklick. Låt vaniljkrämen kallna.
Vispa grädden ganska hård, och blanda den med den kalla vaniljkrämen.
 
Ta den första smördegsplattan och bred över hallonsylt. Lägg på nästa botten och lägg över vaniljgrädden. Det sista lagret smördeg läggs upp och ned över vaniljgrädden.
Bred på ett lager hallonsylt till. Ställ in längden i frysen en stund. Blanda kristyr av florsocker och vatten, och täck hallonsylten med blandningen.
Frys hela längden i ca 2 timmar till, för att kunna skära bitar lättare. Skär ut 8 bakelser med en varm kniv. Servera när bakelsen åter tinat helt.
 
 
Längden innan den skärs i bitar.
 
 
Magiskt goda bakelser
 
 
En klar vinnare på fikabordet!