Praliner med mjölkchoklad och cashewnötter

publicerat i Chokladpraliner;
 
Söndag mitt i veckan, sådant borde verkligen infalla oftare! Jag har både hunnit ordna med planteringar i trädgården, städat ur växthuset (som hemma hos oss tyvärr är ett förråd mer än ett växthus) och tvättat igenom hela lagret smutstvätt. Sedan har jag bakat, såklart!
 
Det var länge sedan jag skapade i choklad, och jag har riktigt längtat efter att få stöka ner hela köket och omvandla det till pralinverkstad. Vit choklad, mjölkchoklad, cashewnötter, grädde. Det enda som behövs för en riktigt god pralin!
 
 
Praliner
 
Det första som behövs är ett skal till pralinen. För just dessa har jag använt ett färdigt skal som jag köpt här. Om man har en form i hårdplast eller silikon gör man sina egna skal av tempererad choklad.
 
Vita skal tempereras enligt nedan:
1. Smält 400g vit choklad försiktigt till 40 grader över ett vattenbad. Chokladen bör inte bli varmare än 48 grader, då kan mjölkproteinet koagulera och chokladen blir förstörd, var därför noga med temperaturen.
 2. Häll över det mesta av chokladen i en skål, och ställ den i kallt vatten. Blanda och rör väl tills chokladen blivit 25 grader.
 3. Häll tillbaka den avsvalnade chokladen till skålen med resterande choklad i vattenbadet, och rör tills chokladen är precis 29 grader. Då är den färdigtempererad.
 
 
 
Mjölkchokladganache med cashewnötter
 
100g mjölkchoklad
1/3 dl grädde
50g nötter
 
Hacka nötterna fint.
Smält chokladen försiktigt, och koka upp grädden i en kastrull på sidan av. Slå den heta grädden över chokladen och rör tills det blandats helt. Rör ner nötterna. Låt ganachen svalna.
Förvara blandningen en stund i kyl, och vispa därefter eventuellt upp den med elvisp. Om man vispar ganachen blir den luftigare, och pralinen upplevs lättare och lenare.
 
Fyll pralinskalen med ganache.
 
 
Perfekt till eftermiddagskaffet, som gå-bort-present, eller på en söndags-torsdagskväll!
 
Lite smält choklad ringlat över blir fint.Som små zebramönstrade munsbitar!
 
 

Rund pinocchiotårta

publicerat i Tårtor;
 
Igår var det EU-val, och morsdag. Min egna mamma kom faktiskt förbi en sväng, så det fick bli en "sista minuten"-tårta.
 
I vår familj kallas denna tårta för Bästa Budapesten, men den går under en väldans massa namn, Brittatårta, Pinocchiotårta, Margaretatårta etc. Ni kan säkert fler! Hursomhaver är den enkel, och fantastiskt god! Min gjordes med lite arrak i grädden, och fylldes med härliga jordgubbar.
 
 
Marängtårta
 
75 g smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
4 äggulor
1½ dl mjöl
½ dl mjölk
 
4 äggvitor
2 dl socker
mandelspån
 
Grädde
Jordgubbar
Ev. arrak
 
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Pensla två runda springformar med lite smält smör, och fäst baklpåtspapper i botten och längs kanterna.
Vispa smöret vitt och luftigt, tillsätt sockret och bakpulver. Rör ner äggulorna, ett i taget.
Tillsätt mjöl och mjölk och rör till en jämn smet. Bred smetel fördelat på hälften i de båda formarna.
 
I en ren, gärna rostfri bunke vispas äggvitorna till vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget och blanda med elvisp till en toppig maräng. Bred marängen över sockerkakssmeten och strö över mandelspån.
 
Grädda i 40 min, i nedre delen av ugnen.
 
 
Låt bottnarna bli helt kalla innan du lossar bakplåtspappret och fyller med vispad grädde och skivade gubbar.
 
 
Jag längtar tills det är gubbar från det egna landet som ligger på tårtan, men tills dess så får man köpa. Som tur är börjar jordgubbarna man köper bli helt okej!
I sugar paste har jag stansat ut lite blommor.

 
Smält mörk choklad blir fint att göra dekorationer av. Smält chokladen bara såpass att den blandas, den behöver inte bli het. Låt den vila lite i en spritspåse och bli trögflytande. Spritsa figurer, mönster eller dekorera som du vill.
 
 
Mamma fick en alldeles egen chokladdekoration <3
 

Vi hade alldeles magiskt väder i lördags, nu är det grinigt kallt och regnigt. Jag hann båda städa min tomt och plantera ett äppelträd i helgen. Försommaren är välkommen tillbaka!!
 

Sommarcupcakes!

publicerat i Cup Cakes;
 
Den här veckan har det verkligen exploderat av liv utomhus. Häggen blommar, körsbärsträden likaså, träden slår ut och vitsippor byts ut mot åkerviol.
 
Veckan som gått har det varit lite tyst på bloggen. Jag har haft fullt sjå att njuta av försommaren. Denna morgon kunde jag dock inte hålla mig längre, och gick ut för att plocka violer. Till er blev det en somrig cup cake med jordgubbar, vit choklad och viol.
 
 
Sommarcupcakes (24st små)
 
1 ägg
1 dl socker
1,2 dl mjöl
50g smör
1/4dl sojamjölk (eller vanlig mjölk)
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljessens
 
Sätt ugnen på 200grader.
Smält smöret. Vispa ägg och socker tills det är vitt och luftigt, blanda ner mjöl, bakpulver och vaniljessens. Tillsätt smält smör och mjölk och rör tills smeten är slät. Fördela i muffinsformar, grädda ca 12 minuter.
 
Gröp ur varje muffin och placera en bit jordgubbe i hålet.
 
 
3dl vispgrädde
100g vit choklad
 
Hacka chokladen och blanda med grädde i en kastrull. Värm upp försiktigt tills chokladen smält, men inte så mycket att grädden börjar sjuda! Låt gräddblandningen stå kallt ca 6 timmar, och vispa därefter upp den till frosting. Smaksätt eventuellt med vaniljessens.
 
 
Violer är inte giftiga att äta, men de kan vara mer eller mindre smakliga. Det är lyxigt att kunna baka med blommor tycker jag! Penseér är också violer, och ätbara, men där måste man tänka på att köpta blommor kan vara besprutade.
 
 
 
Muffinformarna kommer från Lagerhaus.
 
 
 
Glad försommar på er!