Vintriga macarons

publicerat i Macarons;
 
Ännu har vi ingen snö, bara blåsig ruskig höst. Idag har vi dock gått in på vintertid, och det tycker jag bör firas! Ljusare morgnar är mer än välkommet.
 
Välkomnadet blir i form av två olika vinterinspirerade macarons. En med kokos, och en med vanilj.
 
Vaniljmacarons
 
 
Grundrecept macarons

75g mandelmjöl
75g florsocker
2 st rumstempererade äggvitor- i varsinn skål (30g vardera)
18g socker (1 msk)
 
sockerlag:
25g vatten
75g socker

 
Börja med att ta fram och väg upp alla ingredienser. Ha också en termometer till hands, till sockerlagen.
 
Sikta ihop mandelmjöl och florsocker i en bunke.
 
Vispa den ena äggvitan till ett vitt skum i en ren, torr rostfri bunke. Tillsätt 18 g socker i omgångar i skummet, vispa till en slät maräng (tar bara ett par minuter). Koka upp sockerlagen i en tjockbottnad kastrull. Undvik att röra om i lagen, utan mäta bara med termometer tills lagen nått 118 grader. Strila ner lagen i marängsmeten medan du vispar på medelhög hastighet. Fortsätt att vispa tills marängen blivit helt kall igen, ca 10 min.
 
Ta fram bunken med mandelblandningen, tillsätt den andra äggvitan och rör smidigt tills det är väl blandat. Färga eventuellt med lite hushållsfärg, jag använder pastafärg från Wilton.
 
Vänd ner den kalla marängsmeten i mandelblandningen. Vik in tills allt har blandats väl och konsistensen är trög, men lavaliknande. Smeten ska rinna långsamt av slickepotten/sleven när du lyfter den, och inte falla ner i tunga kluttar. Rör inte för mycket!
 
Spritsa ut rundlar på ett bakplåtspapper. Om du har ett billigare papper från tex ica, använd dubbla för att undvika att macaronsen spricker i ugnen av värmen underifrån. Det skyddar lite bättre med två. Använd en rund tyll, och se till att rundlarna blir ungefär lika stora.
 
Låt kakorna vila i rumstemperatur ca 30 min- 1 timme, tills de fått en skyddande hinna och inte klibbar om du försiktigt rör dem. Sätt ugnen på 150grader. Grädda kakorna i 10-12 min mitt i ugnen. Låt dem svalna på plåten innan du lossar dem.
 
 
Vaniljfyllning
 
1 dl grädde
1 tsk vaniljessens
1 krd vaniljpulver
ev lite vaniljsocker
 
Smaksätt grädden med vanilj och vispa upp. Grädden ska bli ganska tjock.
 
Spritsa fyllningen på hälften av macaronsen, para samman dem med en annan halva.
 
 
Det är lite svårt att se på bilderna, men med pulverfärg i guld och silver har jag målat mina macarons. De blir vackert metalliska och än mer inbjudande!
 
 
Kokosmacarons
 
 
Kokosfyllning
 
1 dl grädde
några droppar kokosessens
1 krd vaniljsocker
 
Smaksätt grädden med vaniljsocker och essens. Min essens är köpr på Borgeby Kryddgård.
 
Spritsa fyllningen över hälften av kakorna, och sätt dem samman med en annan halva.
 
 
Turkos pastafärg ger dessa sin fina färg.
 
 
Florsocker blir vackert som dekoration.
 
 
Dessa macarons är bakade för VK, och kommer finnas med i ett inslag om bakning, mig och bloggen om ett par veckor. :)
 

Cake balls till Halloween

publicerat i Cake Pops;
 
Igår var vi på bio, och såg den nya filmen Dracula Untold. Jag vet inte om det var själva filmen som gjorde det, men imorse när jag vaknade blev jag fantastiskt sugen på att baka små fladdermöss!
 
 
Fladdermöss blev det!
 
Jag bakade cake balls på det jag hade hemma, nämligen Oreo Chocolate och Creme fraiche.
Krossa 1 förpackning oreos i en matberedare tills konsistensen påminner om kaffe. Klicka ner ca 2- 3 msk creme fraiche. Blanda om till en smet som går att rulla, men som inte är alltför kladdig.
Rulla bollar, ca 12 st. Ställ dem kallt en stund.
 
 
Rita ut en fladdermusvinge på ett vitt papper, använd gärna en tuschpenna.
Vänd på pappret och rita av vingen som skiner igenom så du har två identiska spegelvända mallar.
 
Smält mörk choklad, och låt den svalna något. Jag använde non-temp choklad till mina vingar. Den torkar fortare, och tillåter att man tar i vingarna utan att de smälter i handen. Fyll den avsvalnade chokladen i en spritspåse, eller en strut av bakplåtspapper.
Lägg ett bakplåtspapper över det vita pappret med vingen, och fyll upp mallen, som lyser igenom, med choklad. Upprepa tills du gjort ca 12 vingar. Vänd på det vita pappret och gör lika många vingar som är spegelvända.
 
Låt vingarna torka helt.
 
 
Doppa de kalla oreobollarna i choklad, och fäst vingarna innan chokladen stelnat.
 
Ett tips är att sätta en grillpinne i bollen innan man doppar, och sedan fästa grillpinnen i en bit kartong. Då droppar chokladen snällt av, och man slipper "fötter" på bollen.
Grillpinnen plockas bort precis när chokladen stelnat, och då går det bra att lägga bollen på ett fat.
Även till chokladöverdraget har jag använt mörk non-temp choklad.
 
 
Ögonen är gjorda i vit sugarpaste. Huggtänderna är smält vit choklad.
 
 
Lite arga, men fantastiskt goda små fladdermöss :)
 
 
 

Vanilj- och Haselnötspraliner

publicerat i Chokladpraliner;
 
Det var för himla länge sedan jag gjorde praliner!
I baklådan hittade jag ett överföringsark med höstlöv, och fick inspiration till ett gäng mörka praliner med hasselnöt- och vaniljfyllning. Mums!
 
 
Vanilj- och hasselnötstryffel
 
75g vit choklad
1 msk smör
1/4 dl grädde
1 tsk vaniljarom
1 näve hasselnötter
 
Hacka nötterna grovt. Smält choklad och smör tillsammans, antingen över ett vattenbad eller försiktigt i micron.
Koka upp grädden, och häll över chokladen. Rör om tills allt blandats väl. Smaksätt med vanilj och rör ner de krossade nötterna.
 
Låt tryffelsmeten svalna.
 

Pralinskalen är gjorda i mörk choklad, och jag har använt en form av silikon. Det är lättare att jobba med pralinformar i hårdplast, men med lite tålamod kan pralinerna bli fina även i silikonform!
 
Temperera den mörka chokladen genom att smälta den och värma till 48 grader. När chokladen nått 48-50 grader ska den kylas ner till 27-28 grader. Det gör du enklast över ett kallt vattenbad. Rör kontinuerligt. När chokladen nått rätt temperatur ska den slutligen värmas igen, denna gång till 31 grader. Därefter är chokladen tempererad.
 
Fyll formarna med choklad, och skaka eller slå formen i bänken så att eventuella luftbubblor kommer till ytan. Vänd på formen och skaka ur chokladen så att endast väggarna av chokladformen är täckta. Skrapa av överflödet. Ställ formen kallt så att skalen får stelna.
 
 
Fyll pralinskalen med tryffel, lämna en bit upp till kanten.
 
Smält chokladen som blev över från skaltillverkningen, och häll över fyllningen som en lock, eller botten till pralinen. Skrapa så att botten blir slät. Använder man överföringsark lägger man nu på det.
Låt pralinerna stelna i kyl.
 
Slå eller plocka ur de färdiga pralinerna ut formen.
 
 
Jag hade inga lönnlöv i min trädgård, men en blandning av vackra färger hade träden ändå att bjuda på!
 
 
Något för ruskiga höstkvällar!