Smulpaj

publicerat i Paj;
 
När jag var liten åt vi smulpaj hemma varje torsdag. Helst skulle den vara gjord på rödvinbär, och serveras med alldeles för mycket marsansås. Nu har rödvinbären hemma i trädgården börjat mogna, och jag blev sugen på en redig torsdagspaj- på en söndag.
 
 
Smulpaj är oförskämt lättsamt att göra. Det enda som behövs är en pajform, en bunke och en slikepott. Förrutom ingredienserna förstås.
 
 
Smulpaj med bär
 
4-5 dl valfria färska eller frysta bär
ev 1 msk potatismjöl
4 dl mjöl
1,5 dl socker
1- 1,5 dl flytande margarin

Sätt ugnen på 200 grader. Fyll botten av en pajform med bär, mer om du vill ha en bärig paj. Strö över potatismjöl och rulla runt bären lite genom att skaka formen. Blanda mjöl och socker i en bunke, och häll ner margarinet medan du rör om. Rör till valfritt stora smulor. Strö smulorna över bären och grädda i ca 15-20 min, tills smuldegen fått vacker färg.
 
 
Servera med grädde, glass eller vaniljsås.
 
 
Egna bär från trädgården, det är en riktig skatt!
 
Idag regnar det och kvällen spenderas genom att kika på serier, då är det tur att det finns smulpaj kvar.... för den är faktiskt god även när den är kall!

Djungeltårta

publicerat i Tårtor;
 
I helgen har det varit namngivelsefest för lille John, och jag fick äran att hjälpa till med tårtan. Johns mamma är min bästa barndomskompis, och också min absolut bästa partner när det gäller bakning. Vi har alltid bakat tillsammans, och har väldigt roligt när vi gör det!
 
 
Till namngivelsen blev det en två våningar hög djungeltårta. Bottnarna är vanilj, och fyllningen består av lyxig marsankräm, färska jordgubbar och vispgrädde. Tårtan är spacklad med en smörkräm med vaniljsmak, och klädd i kavlingsmarsipan i blått och grönt.
 
 
Toppdekorationerna består av tre ugglor jag modellerat i sugar paste. Jag har aldrig varit någon hejjare på just modellering, så jag är nöjd över dessa operfekta små skapelser!
 
 
Runt kanten på den övre delen är djur och gräs utstansade i sugar paste
 
 
Den nedre delen är också dekorerad med sugar paste, och vågor av philadelphiasmörkräm är spritsade runt kanten
 
 
Pojkens namn fick pryda tårtan hela vägen runt.
 
 
Jätteroligt var det att få hjälpa till med tårtan till detta kalas!
 

Ugglor i mossen

publicerat i Cake Pops;
 
På lördag är det namngivningsfika för min bästa barndomskompis son, John. Jag har bokat in mig på en sleep over med bakning på schemat från och med imorgon. Jag tjuvstartade lite redan idag och skapade små cake pops-ugglor. Turkos, grön, rosa och svart är färgtemat för kalaset.
Här bjuder jag er på en liten förhandsvisning.
 
 
Popsen är gjorda på Oreos. Doppade i turkos candy melts. Ögonen är pärlor från godishalsband, fötterna blomsterformat strössel köpt på ica, och näbben ett litet strösselhjärta i vitt.
 
 
Owl Pops.
 
 
Nu är det bara att packa ner allt pyssel och förbereda inför morgondagens storbak....