Nedräkning...

publicerat i Övrigt;
Choklad, nötter, smör, grädde, sirap, saffran, kanel, kardemumma, russin. Det är ingredienser ni kommer få se mycket av nu i några veckor framöver, åtminstone här på bloggen. 
 
Snart är det första advent, och startskottet för min lilla adventskalender.
 
 
Varje dag kommer bjuda på ett bakverk som hör julen till. Vissa lättlagade och mumsiga, andra kluriga och glada, förhoppningsvis samtliga lika inspirerande!
Så hoppas jag att jag får se mycket av er nu under nedräkningen till jul. <3
 
 
Kram
/Suzanne
 
 

Punsch Cake Pops

publicerat i Cake Pops;
 
Punschpraliner är en favorit hos min syster, jag inspirerades därför av dem när jag bakade till hennes födelsedag i helgen. Det blev cake pops med arrakssmak, doppade i choklad- mumsigt värre!
 
Att dessa dessutom är lätta och går fort att göra, det gör det hela bara bättre!
 
 
Arraksbollar 12 st
 
5 dl sockerkakssmulor
50g rumsvarmt smör
1½ msk kakao av fin kvalite
punsch eller arrakssessens

choklad att doppa i
 
 
Baka eller köp en sockerkaka. Smula sönder kakan i en bunke, blanda ner smör och kakao och rör tills du får en smidig massa. Smaksätt med valfri mängd punsch. Rulla till bollar.

Doppa en klubbpinne eller ett sugrör i lite choklad och fäst en boll på pinnen. Ställ eller lägg dem kallt så de torkar fast ordentligt. Man behöver givetvis inte göra dessa små godingar på pinne, doppa bollarna bara direkt i choklad och ställ att torka på ett bakplåtspapper. Vips har du gjort cake balls istället!

Smält choklad. Jag valde non temp choklad för min dragering. Non temp choklad är en blockchoklad som likt tempererad choklad inte smälter i händerna eller av fingrar när den väl stelnat igen. Vanlig choklad, som man inte tempererar, är mycket känslig för kroppsvärme. Non temp choklad finns att köpa från de flesta baksajter som säljer bakatteraljer. Det är en liten genväg om man inte har tid att temperera.
 
Garnera dina bollar.
 
 
En liten rosett på klubbpinnen blir fint.
 
 
Jag garnerade mina cake pops med vit non temp choklad och en liten snöflinga i socker
 
 
Min sexåriga systerson mumsade glatt i sig två klubbor, i ett nafs, det får man ändå ta som ett bra betyg!
 
 

Bakelse till Fars dag

publicerat i Desserter, Tårtor;
 
Chokladmousse och hallon, inslagna i marsipan och med en kärna av saftig sockerkaka. Låter inte så tokigt. Så fick denna söndags fars dags- bakelse bli. En mäktig chokladbakelse med en explosion av hallon.
 
 
Chokladmoussebakelse
 
1 st sockerkaka
300g kavlingsmarsipan
Hallon
Chokladmousse
Marsankräm
 
 
Chokladmousse 4 port
 
100g choklad
2 äggulor
3 dl grädde
 
Ta fram äggen innan så de hinner bli rumstempererade. Smält chokladen över vattenbad och ta den åt sidan att svalna något. Vispa upp grädden till lagom konsistens, inte för tjock.
 
Häll äggulorna i den smälta chokladen, och rör om. Ifall äggen är för kalla, eller chokladen för varm koagulerar äggulorna. Då blir moussen grynig. Blanda ner chokladsmeten i den vispade grädden och lyft dem samman till en luftig mousse. Förvara i kyl.
Vill man göra portioner av mousse fördelar man den i detta skede i fyra små formar.
 
 
 
Ihopsättning av bakelsen
  • Börja med att skära ut en lagom rund bit kaka av sockerkakan. Gröp ur den så att du kan fylla sockerkakan med vaniljkräm. Du kan givetvis göra en egen vaniljkräm, men det går också bra att blanda lite marsansås av pulver.
  • Spackla bakelsen rikligt med mousse. Ställ in den en stund i kylen. 
  • Kavla ut marsipan och mäta så den täcker bakelsen. Jag använde köpt färdigkavlad marsipan från ica, gör inte det. Riktig kavlingsmarsipan är mycket elastiskare och lättare att få snygg. 
  • Lägg en bit smörpapper eller bakplåtspapper överst på bakelsen, på moussen. Klä därefter kakan med marsipan
  • Skär upp en "stjärna" med fem skåror i marsipanen uppepå bakelsen. Vik ut flikarna och plocka bort bakplåtspappret som ligger under.
  • Fyll på med mer mousse, och därefter hallon
  • Pudra över lite florsocker.
 
 
Mumsigt värre!
 
 
Grattis till alla pappor på fars dag, framförallt till min egen <3