Pralinbakelser

publicerat i Chokladpraliner;
 
Min mamma blev så nyfiken på pralintårtan jag gjorde tidigare, så ikväll blev det en variant av denna, pralinbakelser! Detta kan vara det godaste hittills!
 
 
Vi köpte silikonformar formade som blommor på ICA Maxi. Från mintpralinerna jag också bakade idag passade jag på att pensla dessa formar med tempererad choklad.
 
Formarna fick vila i kylskåpet under dagen, och efter middagen så plockade jag loss chokladblommorna från silikonformarna. Därefter fyllde jag dem med en chokladmousse, och Texas pecan-glass. Formarna vänds upp-och-ned och du har en fantastisk pralinbakelse!
 
 
Mjölkchokladmousse:
 
75g mjölkchoklad
1 äggulor
1½ dl grädde
 
Vispa grädde. Smält chokladen över ett vattenbad. När allt är smält rörs äggulan ner. Blanda äggula och choklad, och blanda sedan ner i grädden. Försök att lyfta ner chokladen i grädden, så moussen blir luftig.
 
 
Jag serverade bakelserna med färska jordgubbar och hallon. Galet gott!!!
 

Dubbelt pralinbak

publicerat i Chokladpraliner;
 
Sedan i söndags, då jag sist bakade praliner, har jag varit helt insnöad på pralinbak. Jag har beställt lite nya formar och köpt på mig ett lager med essenser och choklad. Inget av det jag beställt har kommit ännu, men jag kände ändå att det var dags för lite pralinbak idag, så jag fick baka på det som fanns.
 
Det resulterade i mintpraliner, och pistagepraliner.
 
 
Mintpraliner
 
 
Minttryffel:
 
50g vit choklad
1 msk osaltat smör
½ msk glykos
3 msk grädde
några droppar pepparmintsolja
 
Koka försiktigt upp grädde och glykos i en kastrull, tag från värmen och blanda därefter ner choklad och smör. Rör tills det smält helt. Låt tryffeln svalna och stelna till.
 
 
Pralinskalen är gjorda av mörk choklad, och gjutna i en pralinform av hårdplast. Jag har tempererat chokladen för skalen, och sedan spritsat ner min tryffel. Ett lager otempererad choklad är botten. Här finns detaljer kring hur jag tempererat och gått tillväga med pralinen.
 
 
 
Pistagepraliner
 
 
Pistagetryffel:
 
50g vit choklad
1 msk osaltat smör
3 msk grädde
50g pistagenötter, osaltade
några droppar vaniljarom
 
Kör nötterna i en mixer, tills de är finfördelade. Koka försiktigt upp grädde i en kastrull, tag från värmen och blanda därefter ner choklad, smör och vaniljarom. Rör tills det smält helt. Rör därefter ner de krossade nötterna.  Låt tryffeln svalna och stelna till.
 

Pralinskalen är gjorda i mjölkchoklad. Som jag tempererat enligt 45-27-30 grader. Dvs, jag har smält choklad och värmt den till 45 grader, tagit av från värmen och rört ner till 27 grader, och har därefter värmt den igen till 30 grader. Sedan har jag gjutit pralinskalen i en form av hårdplast. När skalen stelnat har jag fyllt dem med min pistagetryffel och därefter täckt med ett lager smält mjölkchoklad. Mums!
 
 
Som ni ser på bilden så blev min temperering inte helt 100, därav de ljusa fläckarna. Men som dessa smakade gott! Det kompenserade allt!
 
 
Varsågod.
 
 
Praliner är bara det underbaraste som finns!

Cake Pop Owls

publicerat i Cake Pops;
 
Igår kom en nära vän till oss förbi på besök, och uttyckte sitt missnöje över att jag för första gången inte hade bakat när han kom. Med all välmening, givetvis. Jag tog åt mig, och grävde fram en påse med godishalsband jag hade sparat i skafferiet. Ni minns de man åt av pärlorna ifrån, med ett elastiskt band? Jag hittade dem på en godisaffär i Skellefteå, och såg framför mig uggleögon!
 
Därför blev det Uggle-pops, för att stilla vår väns begär.
 
 
Jag valde att göra dessa på choklad-oreos. I övrigt är de gjorda precis enligt mitt recept på cakepops. Jag formade till örontoffsarna för hand av smeten, och doppade dessa i svart candy melts.
 

Till fötter har jag använt gult blomströssel, och som sagt är ögonen vita pärlor från godishalsband.
 
 
Visst ser de härliga ut?
 
 
 
Mycket uppskattade cake pops!