Pralintårta

publicerat i Tårtor;
 
Inspirerad av Mattias Kristiansson har jag idag bakat en stor chokladpralin, som egentligen är en tårta med kiwi, jordgubbar och choklad.
 
 
För att baka denna chokladdröm behövs en form i silikon, en termometer till att temperera choklad, och lite fantasi till vad man ska fylla den med.
 
 
Pralintårta
 
Skal:
 
400g mörk choklad
Termometer
 
Smält 300g av chokladen över ett vattenbad, eller om du har induktionshäll går det kanske att balansera en låg temperatur så chokladen kan smältas direkt i kastrull, så gjorde jag. Håll en termometer i chokladen och rör om lugnt hela tiden. När chokladen når 48 grader tar du den av vattenbadet och tillsätter resterande choklad. Nu ska chokladen komma ner till 28 grader i temperatur. Tar det lång tid kan man ta hjälp av att ställa ner kärlet i lite kallt vatten och röra. Vid 28 grader tas chokladen åter till vattenbadet, nu ska den bli 31 grader varm, och sedan är den tempererad. Detta gör man får att få en blank choklad, med ett härligt knäck, och som inte smälter i rumstemperatur. Rätt tempererad choklad ska smälta vid 37 grader, när den möter tungan dvs.
 
Pensla hälften av chokladen i din silikonform, och ställ formen sedan i kylen. När det stelnat penslar du resterande choklad i formen. Nu är pralinskalet klart att fyllas. Låt den stå i kylen medan du gör din fyllning.
 
Kiwimousse:
2st kiwi
1/4 dl gelesocker
25g cream cheese
1,5 dl grädde
 
Gröp ur frukterna och mixa dem till mos med stavmixer. Blanda fruktmoset med gelesocker och koka upp i en liten kastrull, låt det koka ½ minut, och ställ sedan åt sidan för att svalna. Vispa under tiden grädde. När kiwiblandningen är kall blandar du ner cream cheese, och därefter vispgrädde. Fyll botten på din pralinform med kiwimousse och ställ åter i kylen
 
 
Mjölkchokladmousse:
 
150g mjölkchoklad
2 äggulor
3 dl grädde
 
Vispa grädde. Smält chokladen över ett vattenbad. När allt är smält rörs äggulorna ner ett i taget. Blanda äggula och choklad, och blanda sedan ner i grädden. Försök att lyfta ner chokladen i grädden, så moussen blir luftig. Fyll chokladmoussen över kiwimoussen i din pralintårta.
 
 
Sockerkaka:
 
1 ägg
1 dl socker
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
50g smör
1/4 dl mjölk
1 tsk citronsaft
 
Vispa ägg och socker vitt, rör ner mjöl tillsammans med bakpulver och vaniljsocker. Smält smöret och blanda med mjölken. Häll smörblandningen i smeten, och rör slätt. Smatsätt med citronsaft. Grädda i 180 grader varmluftsugn, i ca 10-15 min. Känn med en gaffel när kakan är färdig, det ska inte fastna någon smet på gaffeln.
 
 
Låt kakan svalna. Dela kakan i två delar och skiva jordgubbar. Lägg jordgubbar på chokladmoussen i din pralinform, och applicera däreftet ett lager med sockerkaka.
 
 
Vispa samman en marsansås enligt förpackningen, och blanda ner 1dl vispgrädde för att göra den mastigare. Jag smaksatte också min marsan med 1 tsk vaniljessens extra. Lägg ett rejält lager med marsankräm på sockerkakan, och avsluta din pralin genom att lägga det sista lagret kaka.
 
 
 
Lägg ett tårtpapper på kakan, och vänd den på ett tårtfat. Sedan är det bara att försiktigt dra av silikonformen, och du har en vacker chokladtårta som ser ut som en stor pralin!
 
 
Skivade jordgubbar blir en fin garnering runt tårtan.
 
 
Något för chokladälskaren!
 
 
 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Frida:

Men du har ju överträffat dig själv kvinna!!! Jag vill se en bild i genomskärning! Låter så sjukt gott! Mums!

Svar: Tack vännen! jag var lagomt nervös att temperera utan dig. Den blev hård, men inte så blank, så det kanske blev ngt fel där. Skyller på att min pralinmästare inte var med=)
Suzanne Bruks

2:a kommentar, skriven , av Ella:

Wow, vad snygg! Jag vill också se en bild med genom skärnig. Låter supergott!

3:e kommentar, skriven , av marina:

Oj vad fin den är. :)

4:e kommentar, skriven , av marina:

sv. Så lite så. :) Ja vem kan motstå choklad?! :)

5:e kommentar, skriven , av Eleonore- Kokboksutmaningen:

Gud så gott! Den blev ju otroligt fin och vilken rolig idé att göra tårtan likt en jättelik pralin, om man ändå kunde lyckas så bra :D

6:e kommentar, skriven , av Jessica:

Fin blogg, :)

Kolla gärna in min blogg där jag tipsar om gratis grejer att få, sätt att tjäna pengar osv! :)

7:e kommentar, skriven , av Bland bakverk och kastruller:

Ojojoj, det där verkar ju urgott. Så fräckt att göra pralinskal i en sån form och sen fylla den!! Mums!! Riktigt läckert!!

8:e kommentar, skriven , av Kristin:

Wow vad fin! Jag har funderat på att testa pralintårta men inte vågat än.

Kommentera inlägget här :