Vaniljhorn

publicerat i Småkakor;

Vaniljhorn. Spröda småkakor, med en mild smak av vanilj. Lätta att slänga ihop med sina få ingredienser, och så fantastiskt vackra att titta på!
 
Denna sista april snöar det i Umeå. Jag och sambon tar hemmakväll med film, te och vaniljkakor. Sämre kan man ha det!
 
 
Vaniljhorn
 
100g rumstempererat smör
1 msk vaniljsocker
1 tsk vaniljarom
2,5 dl vetemjöl
 
1 dl socker att rulla hornen i
 
1. Blanda samman ingredienserna till hornen i en bunke. Vispa med elvisp till en smulig massa.
2. Nyp ihop smulorna med fingrarna, och låt värmen från händerna arbeta samman smulorna till en deg.
3. Låt degen vila i kyl ca 20 min
4. Sätt ugnen på 175grader
5. Ta småbitar av degen, rulla till en boll i handen, och forma sedan bollen till en avlång form i handen. Böj till ett horn.
6. Grädda hornen i ca 12 min. Låt svalna lite på plåten
7. Medan hornen fortfarande är ljumna, rulla i strösocker.
 
 
Härliga småkakor
 
 
Förvara kakorna i en burk, eller frys in dem.
 
 
Varsågoda!

Vaniljbullar i all hast

publicerat i Mjuka kakor;
 
Jag är i ärlighetens namn inte särskilt duktig på att baka bullar. Jag saknar både känsla för när degvätskan är fingervarm, och när degen är lagomt fast. När jag bakar bullar blir det kletigt och kladdigt, det ska rullas och skäras och hållas på, och aldrig blir det så bra som jag vill. Dock så älskar jag bullar! Särskilt mammas, med hemmagjord svartvinbärssaft, det är grejer det!
 
Jag fick hem en jäsblandning av DrOetker. En blandning av torrjäst och bakpulver, där man varken behöver värma degspad eller jäsa degen i flera omgångar. Allt som behövs är 15 minuters jästid. Perfekt!
 
 
Vaniljbullar
 
1 pkt jäsblandning
1 kg mjöl
1 dl socker
5½ dl mjölk
100g rumstempererat smör
1 tsk kardemumma, stött.
 
100g rumstempererat smör
vaniljsocker
 
Rör smör och vaniljsocker till fyllningen, smaksätt eventuellt även med lite vaniljarom.
 
Blanda samman alla torra ingredienser och kardemumman i en hushållsmaskin eller en bunke. Arbeta in det mjuka smöret, och tillsätt mjölken. Blanda väl till en smidig deg.
 
Baka ut degen i två omgångar. Kavla delarna till ca 40*20cm. Bred ut vaniljfyllningen och rulla ihop degen.
Skär ut skivor av rullen, och lägg på ett bakplåtspapper att jäsa i 15 min.
 
 
 
Pensla bullarna med uppvispat ägg, och garnera med lite strösocker innan du gräddar dem.
 
 Grädda i ugn på 225grader knappt 10 min.
 
 
Såhär ser jäsblandningen ut.
 
 
Suveränt att slänga ihop om man har kort om tid och vill bjuda på färska, varma bullar!
 

Mums-mums

publicerat i Godis;
 
Framför oss har vi en arbetshelg här hemma. Ett gäng vänner kommer över och ska hjälpa oss färdigställa köket. Jag ville baka något riktigt gott till dessa underbara människor, och hade ett paket smörgåsrån hemma. Det blev ett gäng gräddbullar, eller mumsmums!
 
 
Hemmagjord mumsmums
 
2 dl socker
2 msk florsocker
0,75 dl kallt vatten
½ äggvita
0,75 dl kokat vatten
3 gelantinblad

20 smörgåsrån
400 gram mörk choklad
 
Vispa socker, florsocker, kallt vatten och äggvita i en bunke, gärna kopplad till en hushållsmaskin. Fortsätt vispa medan du förbereder nästa steg.
Lägg gelantinbladen i lite kallt vatten, koka samtidigt upp vattnet enligt receptet. Krama ur de uppblötta gelantinbladen och blanda dem med det varma vattnet. Rör tills det är helt upplöst.
Strila ner gelantinblandningen i äggvitevispet. Fortsätt vispa tills blandningen är fast och fluffig, ca 20 min.
 
Stansa ut rundlar av smörgåsrån med ett glas. Spritsa ut mumsmums-smeten på rånen. Ställ in i frysen ca 1 timme.
 
Smält chokladen, och häll ner den i ett glas eller en kaffekopp. Doppa mumsmumsen i chokladen, och ställ dem kallt att stelna.
 
Njut.
 
 
Ett enkelt och gott godis. Roligt att bjuda på, och kräver ingen ugn!
 
 
Receptet på mumsmums går även att använda till kokosrutor.
 
Istället för att spritsa smeten på smörgåsrån: blanda samman kakao och kokos, och strö i botten av en form. Bred ut smeten i formen, och täck med ett till lager kokoskakao. Ställ kallt i några timmar. Skär kokosrutor, och doppa även de skurna delarna i kokoskakao.
 
 
Härligt, luftig marshmallowsmaräng täckt av choklad. Mums! Mums... Mumsmums.
 
 
De söta tårtpappren kommer från bagaren & kocken.
 
 
Receptet ovan räcker till 40st små mumsmums. 
 
Nu hoppas vi att detta går hem hos mina arbetsmyror!