Tvåvåningstårta med spetsdekor

publicerat i Tårtor;
 
Nu har det varit för tyst i bloggen.... Ett långt bakuppehåll kan man tro. Egentligen har jag hållt på med ett bakverk under några dagars tid. Svärmor fyllde nämligen 60 år i helgen, och jag ville göra en fin tårta. Det blev en marsipantårta i två våningar, och den blev mycket uppskattad!
 
En härlig vaniljtårta med hallon och choklad
 
 
 
  • Dag 1
Tårtbottnar och sockerrosor
 
Bottnarna är gjorda enligt grundreceptet. Under natten fick bottnarna ligga i kylen för att stabilisera sig lite, det minimerar risken att de "smular". För att få en riktigt hög tårta bakade jag två stycken 24cm sockerkakor, och två stycken 15 cm.
 
Sockerrosorna, fjärilar och småblommor är skapade i flowerpaste.
 
  • Dag 2
Fyllning av bottnarna
 
 
Tobleronefluff
150g toblerone
4dl grädde
 
Tag fram en kastrull. Värm försiktigt grädden utan att låta den koka. Smält ner chokladen och rör ordentligt. Låt blandningen svalna och förvara den sedan minst 5timmar i kylen. Vispa sedan upp till en fluffig chokladgrädde.
 
Hallonmousse
300g frysta hallon
1 dl gelesocker
1 tsk citronsaft
3 dl vispad grädde
 
Koka upp hallonen försiktigt. Det behövs inget vatten, värm bara långsamt. Sila av hallonfröna. Häll saften tillbaka i kastrullen och koka upp tillsammans med sockret och citronsaft. Låt det kallna. Vispa upp grädde, och vänd ner hallongelen.
 

 
Dela bottnarna. Använd de springformar som bottarna gräddats i. Lägg plastfolie i ett kors i botten på formen, och lägg ner den första delen sockerkaka. Fyll på med fluff och lägg nästa del, därefter hallonmousse. I min sista fyllning hade jag en tjock marsankräm smaksatt med vaniljessens och lyxa till den med vispad grädde. Lägg på den sista botten och slå in det hela i folien. Förvara ett dygn i kylen.
 
 
  • Dag 3
Spackla tårtan
 
Packa upp bottnarna ut foliepaketet. Lägg en tårtbotten i kartong uppe på tårtan och vänd allt upp-och-ned. Knäpp upp springformen och ta bort alla delar, inklusive plastfolien. Sedan kan tårtorna spacklas.
 
 
Italiensk Marängsmörkräm
300g osaltat smör
4 äggvitor
50ml vatten
145g socker
vaniljessens
 
Tärna upp smöret och låt det mjukna till rumstemperatur.
Blanda äggvitorna med 2 msk av sockret. Börja vispa det till skum. Koka resten av sockret tillsammans med vattnet till en tjock, varm sockersirap. När sirapen når 118grader är den klar. Strila den då försiktigt ner i äggviteskummet medan den vispas. Fortsätt att vispa marängen tills den åter blivit helt kall, det tar ca 15 min.
Ta en bit smör i taget och rör ner i marängen, låt det blanda väl emellan bitarna. Smaksätt sist med vaniljessens.
 
Spackla tårtorna med smörkrämen, och ställ dem kallt så smörkrämen stelnar lite, då kan du lätt göra den slät och fin.
 
  • Dag 4
Täckning och garnering av tårtan
 
Dela upp marsipanen så att det är 600g till den stora botten, och 400g till den lilla. Kavla ut marsipanen på en bakmatta i silikon, inte tunnare än 2mm. Täck tårtorna och släta ut marsipanen längs sidorna.
 
Använd sugrör, och stoppa ner 5 st i den stora tårtan, kring mitten. Placera sedan den lilla tårtan ovanpå och låt den stöttas upp av sugrören.
 

Spetsen på tårtan är gjort av Lace Decor Mix och en silikonmatta med spetsmönster. Decor Mixen blandas med vatten och rörs till en smet. Smeten breds ut över mönstermattan, och den gräddas i 110grader i 7 minuter. När mattan svalnat kan man plocka ut sin spets, och garnera på tårtan hur man vill.
 
 
 
Såhär vacker blir spetsen på tårtan
 
 
Rosorna är ditsatta med lite kristyr
 
 
Mjuka sockerpärlor i rosa pryder den nedre spetsen
 
 
Små sockerblommor målade med pulverfärg i silver.
 
 
Grattis svärmor!!
 

Pecancupcakes med Nougatfrosting

publicerat i Cup Cakes;
 
Min A hade samlat vännerna till spelkväll igår. Eftersom jag är planetens sämsta förlorare höll jag mig långt borta från poängräknande och taktiska rävspel. Istället tog jag och bakade åt våra kompisar. I skafferiet hittade jag en påse pecannötter, och pecannötter är ju bara så makalöst gott! Som en valnöt fast mjukare, och utan det beska. Det fick bli en cup cake med pecannötter, och en nougatfrosting!
 
 
Cup Cake med Pecannötter
 
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
75g smör
½dl mjölk
75g pecannötter
 
Sätt ugnen på 200grader. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker vitt, och sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker, rör om. Häll mjölken över smöret och vispa sedan ner i smeten. Hacka upp nötterna och rör ner dem. Fördela i muffinsformar, räcker till 12st stora.

Grädda i ca 15 min.
 
 
Nougatfrosting
 
½dl vatten
60g gräddstabilisering med smak av hasselöt
2,5 dl grädde
1 msk bailys
 
Rör ihop vatten med gräddstabilisering, ett smaksatt moussepulver som finns att köpa på bagaren och kocken. Sila bort nötbitarna. Vispa grädden tjock och rör ner nougatsmeten. Smaksätt med lite bailys och spritsa över cup cakes.
 
 
En liten ros i sugar paste fick garnera mina kakor
 
 
Fantastiskt mumsiga små skapelser. Innan jag spritsade på frostingen så la jag även ner ett par hallon i kakorna, en glad och fräsch överraskning!
 
 
Smaklig spis!
 

Kokospraliner

publicerat i Chokladpraliner;
-Det godaste jag ätit!
Så lät det när mamma högg in på dessa små kokospraliner som jag bakade i helgen. Och goda var de!



Kokostryffel

100g vit choklad
20g smör
1/3 dl grädde
1 dl kokos
kokosessens

Smält choklad och smör tillsammans, antingen över vattenbad eller försiktigt i micron. Koka upp grädden och häll över chokladblandningen. Rör tills det är helt blandat.
Smaksätt tryffeln med kokos, och smaka av med några droppar kokosessens. Vill man kan man använda likören Malibu istället för kokosessens.


Gjut pralinskal, eller använd färdiggjutna, att fylla tryffeln i.



Härligt krämig kokostryffel i ett skal av mörk choklad

 

Små kokosdrömmar! Överföringsark är en häftig effekt där man sätter ett fint mönstrat ark på botten av pralinen innan den torkat. När man sedan drar av arket fastnar mönstret i chokladen. Fiffigt!