Marsipantårta med mandelkräm

publicerat i Tårtor;
 
Jag fick en beställning på en liten kärlekstårta. Det enda önskemålet var att tårtan skulle räcka till två personer, och att födelsedagsbarnets namn skulle stå på. Det blev en rosa liten marsipantårta fylld med en ljuvlig mandelkräm och jordgubbssylt.
 
 
Botten är gjort enligt grundreceptet.
 
Tårtan är delad i fyra, och fylld med egengjort jordgubbssylt, mandelkräm samt vispgrädde. Tårtan är spacklad med en smörkräm.
 
 
Mandelkräm
 
2 st äggulor
1/3 dl socker
1 msk maizenamjöl
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
½ tsk mandelessens
 
Vispa äggula och socker i en bunke. Värm mjölk och grädde i en kastrull tills det börjar koka. Häll mjölkbladningen över äggblandningen. och blanda samman. Rör maizena med lite mjölk och rör ner i krämen. Sätt tillbaka blandningen på plattan, och låt det koka upp. Koka tills det är tjockt och glansigt. Rör ner mandelmjöl och smaka av med mandelessens.
 
 
Smörkräm till spackling av tårta
 
50g rumstempererat smör
100g florsocker
½ msk kokande vatten
1 tsk vaniljessens
 
Vispa upp smör och socker. Det ska blandas väl och länge. Smörkrämen ska bli alldeles vit och krämig, och påminna lite om vispgrädde. Att vispa en smörkräm tar åtminstone 15 min, så ha tålamod med blandandet. Mot slutet tillsätts smaksättning och vatten, och smörkrämen rörs slät.
 
Smörkräm blir hårt i kylskåpet. Det innebär att du får en stabil tårta, som är lätt att transportera och håller marsipanen på plats. Innan man äter tårtan kan den därför med fördel stå framme ett tag, så smörkrämen åter hinner mjukna.
 
 
 
Denna tårta är täckt med rosa marsipan. Ett hjärta är pudrat med florsocker och jag har stansat ut bokstäverna i sugarpaste. Fjärilen och blomman är gjorda i flower paste.
 
Själva sockerkakan är gjort i en liten kastrull, för att tårtan skulle bli lagom för tvåmans.
 

Att gjuta pralinskal

publicerat i Chokladpraliner, Steg-för-steg;
 
Att göra egna pralinskal tar lite tid, men är egentligen inte svårt alls. Det underlättar också att förbereda sitt bak innan man börjar, så stegen snabbt går att genomföra.
 
Om du använder en form i hårdplast- börja alltid med att polera din pralinform med bomull. Ju noggrannare formen rengörs, desto blankare och finare blir dina praliner. Ställ sedan iordning arbetsplatsen.
 
Förbered med fyra bakplåtspapper, termometer, ett kallt vattenbad, en skrapa och din pralinform.
 
 
Ställ formen på ett bakplåtspapper, och lägg skrapan i närheten.
 
 
Smält chokladen över ett vattenbad, och värm till 48-50 grader (för mörk choklad)
 
 
Jag använder mig av Odense choklad när jag gör praliner. Det är min kloka vän Frida som lett in mig på det spåret. Kvalietetschoklad bör endast innehålla följande ingredienser: kakaomassa, råsocker, kakaosmör, vanilj och eventuellt lecitin. Ju färre ingredienser desto bättre choklad. Odense är den choklad du kan hitta på ica har denna innehållsförteckning.
 
När chokladen nått 48-50 grader ska den kylas ner till 27-28 grader. Det gör du enklast över ett kallt vattenbad. Rör kontinuerligt. När chokladen nått rätt temperatur ska den slutligen värmas igen, denna gång till 31 grader. Sedan är chokladen tempererad. (För mörk choklad. Mjölkchoklad och vit choklad har andra temperaturer)
 
 
Fyll din form med chokladen, vinkla formen uppåt och banka ur eventuella luftbubblor.
Lyft sedan formen upp och ned, och skaka ur chokladen.
 
 
Det ska bli kladdigt!!
 
 
Använd skrapan, och skrapa ren formen, så endast håligheterna är fyllda.
 
Skalen kan stelna i rumstemperatur, men fortare går det i kyl.
När skalen stelnat är de redo att fyllas med tryffel!
 

Somriga Cup Cakes med rabarber och jordgubbar

publicerat i Cup Cakes;
 
Här har det varit tyst. Två veckor av oförsämt fint väder har bytt av varandra, och hus och trädgård har fått all min tid. Idag kände jag dock för att baka lite muffins, sommarmuffins.
 
 
Rabarber och jordgubbsmuffins
 
Enligt grundreceptet gjorde jag en sats sockerkakssmet, jag fördelade smeten i minimuffinsformar och gräddade dem i 10 min i 200 grader. När de svalnat gjorde jag en kompott av jordgbbar och rabarber.
 
10 jordgubbar
1 rabarberstjälk
1 msk vatten
2 msk socker
1 msk potatismjöl
 
skär bären och rabarber i små bitar, blanda med vatten och socker, och låt det försiktigt koka upp. Skumma av och koka tills fruktköttet är mjukt och mosigt. Blanda lite potatismjöl med vatten och strila ner i sylten. All potatismjölblandning går inte åt, jag använde kanske 1-2 tsk. Låt kompotten svalna
 
Gör hål i muffinsen, med ex en äppelutkärnare, och fördela kompott i varje hål.
 
 
Till frosting gjorde jag en fluff på marshmallows och grädde. Jag smaksatte fluffen med några droppar rabarberessens innan jag vispade upp den.
 
 
En liten bit sommar.