Besök i bakverkstaden

publicerat i Övrigt;
 
I helgen hade jag finfrämmande i form av en lokal tidning. De ville göra ett reportage om påskbak och frågade om jag inte ville vara med, vilket jag givetvis ville!
 
Jag får inte visa för mycket, och recepten kommer tillsammans med tidningen, men ett litet smakprov på helgens bakning kan ni ändå få!
 
 
 
Det här med att fotografera är relativt nytt för mig. Jag har väl varit lite smått intresserad av vackra bilder ända sedan gymnasietiden (som skrämmande nog börjar bli hemskt många år sedan), Men det är först när BakeBelieve startade som jag blivit tvungen att verkligen lägga manken till. Ibland går det bra, ibland mindre bra. Nu börjar dock ljuset komma, och då har man någonting väldigt gratis i fotografering. Dagsljus är min bästa vän!
 
Till bakningen i helgen blev jag ombedd att också fota. En ärofylld och skrämmande uppgift. Jag känner mig dock rättså nöjd, och ser fram emot tidningen som kommer om drygt en månad.
 
 
 

Halloncup cakes med Italiensk marängsmörkräm

publicerat i Cup Cakes;
 
 
Få saker är så roligt att baka som cup cakes!
 
God sockerkaka, krämig frosting och chansen att gömma alla möjliga godsaker innuti kakan, det gör cup cakes oemotståndliga att baka.
 
 
Idag blev det en halloncup cake med en krämig Italiensk smörkräm med hallonsmak, garnerad med en liten fjäril av kiwi och fylld med vaniljkräm.
 
 
Halloncup cakes 12-14st
 
2 ägg
2 dl socker
2,3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
75g smör
½ dl mjölk
50g frysta hallon
 
Sätt ugnen på 200grader. Smält smöret och ställ åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker till fluffig konsistens. Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Blanda ner smör och mjölk och rör till en slät smet.
Blanda ner hallonen.
 
Fördela i muffinsformar.
 
Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
 
 
Italiensk marängsmörkräm
 
2 äggvitor
1 msk socker
75g socker
2 msk vatten
150-200g osaltat smör
 
50g hallon
 
Skiva upp smöret i små bitar och ställ det varmt tills det är helt rumstempererat.
Häll äggvitorna i en ren, torr rostfri bunke. Vispa dem till vitt skum, och blanda ner 1 msk socker.
Koka upp 75g socker med 2 msk vatten och koka till en tjock sirap tills blandningen når 118grader. Strila ner sockersirapen i äggvitorna och vispa tills marängen åter blir kall, ca 10 min.
Klicka ner smörbitarna en efter en. Forsätt vispa tills allt smör är i, och krämen börjar gå ihop sig. Om den skulle skära sig kan det behövas lite mer smör.
 
Mosa ihop hallonen och sila av saften, rör ner hallonsaften i marängsmörkrämen. Eventuellt kan du ta hjälp av lite mer karamellfärg om nyansen blir lite grå.
 
 
Fyll lite vaniljkräm/marsankräm i hallonmuffinsarna.
Spritsa på marängsmörkrämen
 
 
Skiva upp kiwi några millimeter tjock. Stansa ut fjärilar med en form och garnera cup cakesen.
 
 
Bärigt, friskt och gott!
 

Rock Candy

publicerat i Godis;
 
Jag och min sambo följer Breaking Bad på Netflix. Där en cancersjuk kemilärare börjar koka metamfetamin, eller crystal meth, för att tjäna pengar till sin familj. Jag läste att "drogerna" de har med i serien egentligen är kristalliserat socker, och kom ihåg en kemilektion från högstadiet där vi gjorde detta själva. Bröstsocker eller Rock candy är karamelliserat socker på pinne. Här är en beskrivning på hur man pysslar ihop detta själv.
 
Mina små Rock Candy-pinnar blev inte 100% bra, jag tror det beror på att jag hade för varm sirap när jag stoppade ner mina klubbpinnar. Beskrivningen nedan kommer därför att vara mer precis än det sätt jag gjorde dessa. Så om ni följer beskrivningen blir kanske era kristaller blir tydligare än mina!
 
 
Rock Candy
 
3 delar socker
1 del vatten
grillpinnar
klädnypor
glasburkar (gärna smala)
ev smak och färg
 
Såhär gör du:
 
1. Blanda socker och vatten i en kastrull. Koka upp det och rör tills sockret är helt upplöst och blir en tjock sirap. Ställ åt sidan att svalna
2. Ta en grillpinne och klipp till den så den inte har någon spetsig del. Skölj pinnen i vatten, och rulla den därefter i socker så det fastnar socker på pinnen.
3. Sätt en klädnypa på pinnen, mitt på ungefär.
4. Mäta genom att stoppa ner pinnen i en glasburk. Var på pinnen ska klädnypan sitta för att hålla upp pinnen ca 1 cm från botten på glasburken? Klädnypan själv ska vila på kanterna till burken.
5. Droppa valfri smak och färg ner i burken
6. Häll på med den avsvalnade sirapen, och för ner grillpinnen i burken.
7. Ställ burken/burkarna på ett lugnt ställe, kanske inne i ett skåp, och låt kristallerna börja växa.
8. Täck för med en bit hushållspapper så inte damm samlas i burken
9. Efter ca en vecka har sockerkristaller vuxit på pinnen, och du får vackra kristallklubbor
 
 
Kristallerna bör bli tydligare än de blev på mina. Men de smakar ändå mumsigt med hallon- respektive smultronessens!
 
 
Roligt experiment, som går att variera i smak och färg i oändlighet!