Isglass med björnbär och svarta vinbär

publicerat i Glass;
 
- Hej, vad gör du?
- Jag jobbar.
-....Just det, du har ju inte sommarlov....
 
Det var min syster som ringde och påminde mig om att jag är den enda i familjen som inte arbetar som lärare. Min semester är dessutom sen i år, så långt bort som tre hela veckor... Nu är det dock helg, och några dagars ledighet!
Som kompensation till min sena semester tjuvsmakar jag på sommaren med mängder av hemmagjorda glassar istället, som ni säkert har märkt!
 
Min mamma gör den allra godaste svartvinbärssaften, på bär, socker och kärlek. Mammas hemmagjorda svartvinbärssaft fick bli till denna läskande glasspinne med björnbär och svarta vinbär.
 
 
 
2 delar outspädd svartvinbärssaft
1 del vatten
björnbär
 
Dela bären och fördela i isglassformar. Blanda ut saften med vatten och fyll i formarna.
Ställ in i frysen ca 30 min, och stick därefter ned en glasspinne i varje form. Låt glassarna frysa helt. Ca 6 timmar.
 
 
Om det är något jag saknar här uppe så är det björnbär...
 
 
Nu får gärna värmen komma också, så det får bli sommar på riktigt någon gång!

Chokladmoussetårta

publicerat i Tårtor;
 
6 månader kvar till julafton.... Så tänker jag inte för att vara negativ, utan för just denna dag fyller min älskade A år! Den alldeles ultimata födelsedagen om man ser till presenter, halvvägs till jul.
 
Min A älskar, nästintill avgudar, choklad. Därför brukar det vara det stående temat varje år den 24e juni, och varför bryta ett vinnande koncept? I år blev det en chokladmoussetårta!
 
 
Moussetårta med browniebotten
 
Botten (15cm form)
 
50g smör
1½ dl socker
½ dl kakao
1 dl mjöl
½ tsk bakpulver
1 ägg
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner sockret medan smöret är varmt och låt det lösas upp något. Sikta över de torra ingredienserna ner i smöret, rör om. Tillsätt äggen och blanda till en tjock smet.
Häll smeten i en form täckt med bakplåtspapper, eller smörad och bröad med kakao. Grädda ca 15 min.
 
Ställ kakan att svalna.
 
 
Chokladmousse
 
50g mjölkchoklad
50g mörk choklad
2,5dl grädde
1 rumstemererad äggula.
 
Smält samman chokladen, antingen över ett vattenbad eller försiktigt i micron. Ställ att svalna något. Vispa upp grädden, inte för hårt. Rör ner äggulan i den avsvalnade chokladen, och lyft ner direkt i grädden. Vänd tills allt blandats väl.
 
 
Diska gärna ur den form som brownien bakats i, och sätt den över chokladkakan, täck innerväggarna med bakplåtspapper eller en hårdare plast. Fyll i mousse över kakan. Väggarna på formen hjälper moussen att ligga rätt.
Ställ kallt att stelna någon timme.
 
 
Vit chokladmousse
 
100g vit choklad
2dl grädde
1-2 rumstempererad äggula.
 
Gör moussen likt ovan. Bred ut den över chokladmoussen, och låt stelna i kyl, gärna över natten. Plocka bort formen och därefter pappren/plasten.
 
 
 
Om man vill kan man smälta lite mörk choklad, och bre ut över den vita moussen. Se bara till att chokladen inte är för varm så moussen smälter.
 
Med hjälp av överföringsark har jag gjort små blad i choklad, som fått torka i en skål för att få ett böjt utseende. De blir till en liten chokladlilja som dekoration på tårtan.
Chokladen jag använt till bladen är vit non-temp choklad.
 
 
Mörk, kladdig brownie. Luftig mousse och söt vit choklad... Mums!
 
 
Bär eller frukt blir gott till tårtan. Gärna något syrligt. Jag serverar med körsbär.
 
 
Grattis Anders på födelsedagen!

Midsommartårta

publicerat i Tårtor;
 
Regn och 10 grader varmt (kallt?). Men vad gör väl det när alla de underbaraste vännerna i hela världen kommer till oss! Det är midsommar och jag trotsar vädret och klär mig i vit sommarklänning. A eldar i badtunnan och om det regnar är det åtminstone myggfritt! Det gäller att vara positiv.
 
Årets midsommarbak är en vit pralintårta.
 
 
Tårtskal
 
400g vit choklad
form i silikon.

Termometer till temperering
 
Smält chokladen till 40 grader över ett vattenbad. Ställ ner kärlet i kallt vatten, och rör tills chokladen svalnat till 25 grader. Flytta kärlet åter till vattenbadet och värm till 29 grader. Nu är chokladen tempererad, och blir hård och stabil när den stelnat.
 
Pensla insidan av silikonformen med drygt hälften av chokladen. Ställ kallt tills chokladen stelnat. Pensla ett varv till med choklad, och eventuellt ett tredje lager där skalet är som känsligast, kring kanterna.
Låt formen stå kallt någon timme, och dra därefter försiktigt av silikonformen.
 
 
Tårtan är fylld med ett lager vaniljkräm, ett lager skivade jordgubbar och ett lager stracciatellafluff.
 
Vaniljsås
 
1 tsk vaniljpulver
2 tsk vaniljarom
1 dl mjölk
1 + 1½dl grädde
2 äggulor
½ dl socker
2 tsk maizena
 
Blanda samman alla ingredienser, förutom 1½ dl grädde, i en kastrull. Koka upp under omrörning, och låt sjuda tills det tjocknat. Ställ såsen att kallna.
Vispa resten av grädden och blanda samman med den kalla såsen. Servera till pajen.
 
 
Straciatellafluff
150g vit choklad
3 dl grädde
50g mörk choklad
 
Häll grädden i en kastrull, hacka och tillsätt den vita chokladen. Värm försiktigt och smält ner chokladen, grädden får inte börja koka! Ställ åt sidan att svalna, och förvara därefter 5 timmar i kyl. Vispa upp grädden till fluffig konsistens. Riv ner den mörka chokladen.
 
Lagren är varvade med sockerkaka, bakad enligt grundreceptet.
 
 
Blommor från trädgården fick bli till garnering såhär till midsommar. Alla är inte ätbara.
 
 
Glad midsommar!!