Äppelkaka med chokladglasyr

publicerat i Mjuka kakor;
 
Tomellillakrans. Så kallade min farmor en sockerkaka fylld med äpplen som var täckt med en glasyr av choklad. Jag kom att tänka på denna när jag stod och vände på ett par äpplen som sett sina glansdagar. Jag tycker det är synd att kasta mat, och bestämde mig istället för att baka på dem. Inte riktigt samma recept, men en kaka inspirerad av tomelillakransen blev det. En fantastisk äppelakaka!
 
 
Äppelkaka
 
2 ägg
2 dl socker
2,3 dl mjöl
1,2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljessens
75g smör
½ dl mjölk
2 äpplen
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva upp äpplena.
Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Blanda ner mjöl och bakpulver. Smält smöret och blanda med mjölken. Rör ner smörblandningen i smeten och smaksätt med vanilj. Rör ner de skivade äpplena.
Smöra och bröda en form. Grädda kakan i ca 25 min. Stäljp upp på ett fat. Låt kakan svalna helt innan du gör glasyren.
 
Chokladglasyr

1 dl grädde
100g mörk choklad
1 tsk vaniljsocker
 
Koka upp grädden och ta åt sidan. Smält ner chokladen. Smaksätt med vaniljsocker och låt ganachen svalna något. Häll glasyren över kakan.
 
 
Grädde blir gott till!
 
 
Jag serverar min kaka med lite hallon från Västerbottensskogarna
 
 
En härlig söndagskaka!

Kalasgoda Whoopies

publicerat i Mjuka kakor, Småkakor;
 
Whoopie Pies, eller Whoopies är en amerikansk, mjuk kaka med härlig fyllning som kan verieras i oändlighet. Jag valde att göra mina Whoopies idag med chokladsmak, och med en fyllning av glasskräm. Visst känner man direkt att de smakar helt fantastiskt? Även om jag skulle kunna stanna här, och bara låta er fantasi få föreställa er denna lilla kaka, så bjuder jag givetvis på receptet- i vanlig ordning!
 
 
 
Utseendet påminner lite om en macaron, eller hur. Men en whoopie är långt ifrån lik den franska marängkakan i smak och konsistens.
 
Chokladwhoopies med glasskräm 15st
 
250g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
125g rumstempererat smör
150g strösocker
1 ägg
4 msk creme fraiche
3 msk mjölk
 
2,5 dl vispgrädde
2-3 msk snabbmarsanpulver
1 tsk vaniljessens
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och kakao i en bunke.
Vispa smör och socker till fluffig konsistens, och tillsätt sedan ägget. Vispa väl samman och sikta därefter ner hälften av mjölblandningen. Rör därefter ner creme fraichen och mjölken.
Tillsätt den andra halvan av mjölblandningen och rör till en jämn smet, ganska tjock i konsistens.
Använd gärna en sprits, och klicka ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt. Lägg dem inte för nära varandra, då smälter de samman i ugnen. Till detta recept blir det lagom med whoopies till tre plåtar.
Grädda i 10-12 minuter. I ugnen reser sig kakorna, och eventuella toppar som blivit när du spritsat smälter ner. Ta ut kakorna just innan kanterna börjat få färg.
Låt vila 5 min, och sedan svalna helt på galler.
 
Vispa grädden, och tillsätt i slutet vaniljessens och marsanpulver. Vispa tills det påminner om smörkräm i konsistensen.
Spritsa ut på undersidan av hälften av Whoopiekakorna, och para ihop dem med en annan i likande storlek.
 
Vill man kan man placera ett hallon innuti varje kaka, som en trevlig överraskning för den som äter.
 
 
 
 
 
Härliga Whoopie Pies!
 
 
För att göra dem lite roligare kan man rulla kanterna i strössel, och även garnera ovanpå kakorna.
 
 
De små katterna har jag köpt på ICA Maxi, från strösselhyllan.
 
 
Bara fantasin sätter stopp på hur du vill att dina Whoopies ska se ut!
 

Underbara små maränger

publicerat i Småkakor;
 
Nu är julen fullständigt över. Med jul menar jag då murriga färger, tjocka tyger och sirapsfyllda bakverk. Stakarna är borta, gardinerna byts ut och våra kroppar fylls med förhoppningen om att varje dag är lite ljusare än den förra. Jag längtar efter pasteller. Därför har jag bakad lätta, glada, små maränger i vackra färger!
 
 
Maränger
 
2 äggvitor, rumstempererade
1½ tsk citronsaft
0,75 dl strösocker
1,25 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
Vispa äggvitorna tillsammans med citronsaften till ett vitt skum. Tillsätt strösockret, lite i taget, till en vit tjock maräng. Blanda ner florsocker och vaniljsocker och rör tills det blandats helt. Testa att hålla bunken över huvudet, och kontrollera att marängen är helt fast och inte rör sig.
 
Dela marängen i tre bunkar. Färga till valfri färg, använd gärna pastafärger och inte hushållsfärgerna från affären. Detta då en pastafärg inte är rinnig och lös, en sådan färg kan förstöra marängen.
 
Sätt olika tyllar på spritspåsar och fyll med din marängsmet. Spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper.
 
 
Har din ugn varmluftsfunktion är det lättast att grädda marängerna, då kan du grädda flera plåtar samtidigt. Med detta recept får jag ut två plåtar maränger och gräddar dem tillsammans.
 
Sätt ugnen på 130grader varmluft, eller 150grader för vanlig ugn.
Grädda marängerna ett par minuter, cirka 3, och sänk därefter värmen till 90, alternativ 100 grader (vanlig ugn). Grädda i ytterligare 45 minuter.
Slå av ugnen och låt marängerna torka på eftervärme i ytterligare 20 min.
 
Njut av frasiga, pastellmaränger!
 
 
Det är fantastiskt vackert att lägga marängerna i en glasskål att ha på bordet.
 
 
Genom att använda olika tyllar får du olika utseende på marängerna.
 
 
Pastafärger finns att köpa på ex strössel och annat.
 
 
Nu låter vi vårkänslorna komma.....