Kexchoklad

publicerat i Godis;
 
Pust. Så var julen slut. Imorgon är det arbetsdag för mig, och sedan är det bara att börja ladda inför nyårsafton. För att avsluta decembermånadens galna godisbakning kommer ett sista godisrecept för i år. Hemmagjord kexchoklad.
 
 
 
 Kexchoklad
 
100g ljus choklad
1 burk nötcreme
Smörgåsrån
Mörk choklad att doppa i
 
Smält den ljusa chokladen.
För varje kex behövs 4 smårgåsrån. Ta fram och förbered 3 st rån. Börja med den ljusa chokladen, och bred ut den över två rån med en smörkniv. På det tredje rånet breder du ut nötcreme. Sätt ihop rånen med ljus choklad, nötcreme, ljuschoklad och avsluta med det fjärde rånet som lock.
Dela kexen med en vass kniv, ca 8 bitar per rånkaka blir lagoma munsbitar. Smält därefter den mörka chokladen, och doppa varje kexbit helt i choklad. Låt dem stelna på ett bakplåtspapper.
 
 
 
Orden "Det var det godaste jag ätit!" är kanske de bästa man kan höra när man bakar. Dessa små kex frambringade de orden, och de är verkligen sagolikt goda!
 
Vill man byta ut fyllningen kan man givetvis göra det, tex till mörk choklad eller nutella! 
 
 

 

Jultårta

publicerat i Tema: Jul, Tårtor;
 
God Jul. Och tackar hjärtligast för att ni kikat in här varje dag! En lång resa med 24 bakverk på 24 dagar. Jag är slut, och lycklig. Julen spenderas hemma i Hoting. Alla är här och jag har inte en endaste sak att tänka på förrutom att ha en underbar dag. Det hoppas jag att ni alla också har!
 
Mitt sista inlägg på kalendern blir en tårta. En fantastisk marsipantårta med fyllning av kokos och blåbär.
 
 
Tårtan är 15 cm i diameter, spacklad med smörkräm, klädd i marsipan och garnerad med figurer i sugar paste och en spets i lace decor.
 
Vitt på vitt är det bästa jag vet!
 
 
Marsipantårta
 
Bottnar
2 ägg
2 dl socker
2,3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
75 g smör
½ dl mjölk
 
Jag har gjort bottnarna i två omgångar. För att få en högre tårta. Alltså halva receptet två gånger om. Min springform är 15cm i diameter
 
Vispa ägg och socker vitt, blanda ner de torra ingredienserna. Smält smör och blanda med mjölk, häll ner i smeten och blanda helt. Grädda i 200 grader ca 16-17 min.
 
Låt svalna och dela på mitten.
 
 
Kokosmousse till ett lager
 
0,5 dl creme fraiche
0,5 dl florsocker
1 dl kokosflingor
0,5 dl vispgrädde
ev kokosessens
 
Vispa creme fraiche och florsocker tills det tjocknar och blir luftigt. Rör ner kokosflingorna, och blanda ner lite kokosessens för att förtydliga smaken. Vispa grädde och lyft ner i kokossmeten.
 
Blåbärskräm till ett lager
 
ca 100g blåbär
½ dl vatten
socker
1 msk maizena
 
Koka bär och vatten, smaksätt med socker så söt som du vill ha den. Rör ut maizena med lite vatten och red krämen, den ska vara ganska tjock så den inte rinner av tårtan.
 
Vaniljgrädde
 
2 dl vispgrädde
vaniljpulver
vaniljarom
 
Vispa grädden ganska hårt. Smaksätt med vanilj.
 
 
 
 
 
Sätt samman tårtan
 
Lägg en ganska stor bit plastfolie på din arbetsbänk. Placera ut en botten mitt på folien, börja med fyllningarna bakifrån och bred ut gräddfyllningen. På med nästa botten och bred ut blåbärskrämen. Avsluta med en botten, kokosmousse och sedan den sista botten. Slå in tårtan helt i folie och förvara över natten i kylskåp. Packa därefter upp foliepaketet och vänd på tårtan i din hand. Sätt den på ett hårtfat.
 
Stick under remsor av baplåtspapper och spackla tårtan med smörkräm, och klä den med vit marsipan.
 
Smörkräm
 
100g osaltat rumstempererat smör
1-2 dl florsocker
vaniljarom
 
Vispa smör och socker tills det är vitt och fluffigt, tar ca 10 min. Smaksätt med arom.
 
 
Julgranarna har jag gjort med en utstickare i form av en gran, köpt på claes ohlson. Jag har tryckt ut två granar i samma färg, satt dem mitt emot varandra med en klubbpinne emellan. Lite vatten håller dem samman.
 
 
Kaninerna är i vit sugar paste
 
 
Spetsen är bakad i lace decor, köpt här. och garnerad med sockerpärlor i vitt och silver.
 
 
Åter igen, GOD JUL
 
 
/Suzanne

Vaniljflingor

publicerat i Småkakor, Tema: Jul;
 
Dan före dopparedan.
 
Vid det här laget har ni förhoppningsvis börjat komma till rätta inför julen. Klapparna är inslagna, familjen börjar samla sig och kanske tjuvsmakas det på både skinka och dopp i grytan. Vi öppnar lucka nummer 23 i adventskalendern, och där gömmer sig ljuvliga små vaniljkakor formade som snöflingor.
 
 
Vaniljflingor ca 30st
 
100g rumstepmererat osaltat smör
1 dl socker
1 tsk vaniljarom
1 tsk bakpulver
3½dl mjöl
1 ägg
 
vaniljsocker till utbak
 
 
Rör smör och socker tills det fluffat till sig lite, ca 3-5 minuter. Smaksätt med vanilj. Rör ihop mjöl och bakpulver på sidan av, och blanda ner i sockersmöret. Vispa med elvisp till en grynig massa. Knäck ner ägget, och arbeta ihop till en smidig deg. Överarbeta inte degen, utan när den är slät är den klar. Låt degen vila i 45 min i kylskåp.
 
Sätt ugnen på 175grader.
 
Strö lite vaniljsocker på bakbordet. Baka ut degen till ca 2 mm tjocklek, och stansa ut flingor. Det går givetvis jättebra att göra stjärnor, hjärtan eller någon annan form också! Grädda 7-12 min beroende på din ugn. Mina tog 9 min tills de var vackert gyllene i kanterna.
 
 
En liten sockerpärla i silver, och ätbart glitter fick pryda mina kakor.
 
 
Det var tur att jag ens han få till ett foto på dessa, då storebror hade bråttom att stoppa dem i munnen. Jag får ta det som ett gott betyg, och vara glad att de alls hann fångas på bild!
 
Imorgon är det julafton...