Tvåvåningstårta med spetsdekor

publicerat i Tårtor;
 
Nu har det varit för tyst i bloggen.... Ett långt bakuppehåll kan man tro. Egentligen har jag hållt på med ett bakverk under några dagars tid. Svärmor fyllde nämligen 60 år i helgen, och jag ville göra en fin tårta. Det blev en marsipantårta i två våningar, och den blev mycket uppskattad!
 
En härlig vaniljtårta med hallon och choklad
 
 
 
  • Dag 1
Tårtbottnar och sockerrosor
 
Bottnarna är gjorda enligt grundreceptet. Under natten fick bottnarna ligga i kylen för att stabilisera sig lite, det minimerar risken att de "smular". För att få en riktigt hög tårta bakade jag två stycken 24cm sockerkakor, och två stycken 15 cm.
 
Sockerrosorna, fjärilar och småblommor är skapade i flowerpaste.
 
  • Dag 2
Fyllning av bottnarna
 
 
Tobleronefluff
150g toblerone
4dl grädde
 
Tag fram en kastrull. Värm försiktigt grädden utan att låta den koka. Smält ner chokladen och rör ordentligt. Låt blandningen svalna och förvara den sedan minst 5timmar i kylen. Vispa sedan upp till en fluffig chokladgrädde.
 
Hallonmousse
300g frysta hallon
1 dl gelesocker
1 tsk citronsaft
3 dl vispad grädde
 
Koka upp hallonen försiktigt. Det behövs inget vatten, värm bara långsamt. Sila av hallonfröna. Häll saften tillbaka i kastrullen och koka upp tillsammans med sockret och citronsaft. Låt det kallna. Vispa upp grädde, och vänd ner hallongelen.
 

 
Dela bottnarna. Använd de springformar som bottarna gräddats i. Lägg plastfolie i ett kors i botten på formen, och lägg ner den första delen sockerkaka. Fyll på med fluff och lägg nästa del, därefter hallonmousse. I min sista fyllning hade jag en tjock marsankräm smaksatt med vaniljessens och lyxa till den med vispad grädde. Lägg på den sista botten och slå in det hela i folien. Förvara ett dygn i kylen.
 
 
  • Dag 3
Spackla tårtan
 
Packa upp bottnarna ut foliepaketet. Lägg en tårtbotten i kartong uppe på tårtan och vänd allt upp-och-ned. Knäpp upp springformen och ta bort alla delar, inklusive plastfolien. Sedan kan tårtorna spacklas.
 
 
Italiensk Marängsmörkräm
300g osaltat smör
4 äggvitor
50ml vatten
145g socker
vaniljessens
 
Tärna upp smöret och låt det mjukna till rumstemperatur.
Blanda äggvitorna med 2 msk av sockret. Börja vispa det till skum. Koka resten av sockret tillsammans med vattnet till en tjock, varm sockersirap. När sirapen når 118grader är den klar. Strila den då försiktigt ner i äggviteskummet medan den vispas. Fortsätt att vispa marängen tills den åter blivit helt kall, det tar ca 15 min.
Ta en bit smör i taget och rör ner i marängen, låt det blanda väl emellan bitarna. Smaksätt sist med vaniljessens.
 
Spackla tårtorna med smörkrämen, och ställ dem kallt så smörkrämen stelnar lite, då kan du lätt göra den slät och fin.
 
  • Dag 4
Täckning och garnering av tårtan
 
Dela upp marsipanen så att det är 600g till den stora botten, och 400g till den lilla. Kavla ut marsipanen på en bakmatta i silikon, inte tunnare än 2mm. Täck tårtorna och släta ut marsipanen längs sidorna.
 
Använd sugrör, och stoppa ner 5 st i den stora tårtan, kring mitten. Placera sedan den lilla tårtan ovanpå och låt den stöttas upp av sugrören.
 

Spetsen på tårtan är gjort av Lace Decor Mix och en silikonmatta med spetsmönster. Decor Mixen blandas med vatten och rörs till en smet. Smeten breds ut över mönstermattan, och den gräddas i 110grader i 7 minuter. När mattan svalnat kan man plocka ut sin spets, och garnera på tårtan hur man vill.
 
 
 
Såhär vacker blir spetsen på tårtan
 
 
Rosorna är ditsatta med lite kristyr
 
 
Mjuka sockerpärlor i rosa pryder den nedre spetsen
 
 
Små sockerblommor målade med pulverfärg i silver.
 
 
Grattis svärmor!!
 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Maria - ett norrsken i Linköping:

Oj vad vacker! Jag förstår att den uppskattades. :)

2:a kommentar, skriven , av Malin:

Vacker, vacker, vacker! Jag hade velat smaka :D

3:e kommentar, skriven , av Lena:

Hej !
Super fin tårta och spetsen är fantastiskt fin.
Om du gör 2st 24 cm och 2st 15cm bottnar,hur många lager fyllningar har du då?
Och hur mycket fyllning på varje lager?
Lena//

Svar: Tack! Vad glad jag blir! :) det blir då tre lager med fyllning. Jag mätar sällan fyllning, utan går på mottot ju mer desto bättre:) men nog blir det 1-2 cm fyllning. :)
Suzanne Bruks

Kommentera inlägget här :