Ännu har vi ingen snö, bara blåsig ruskig höst. Idag har vi dock gått in på vintertid, och det tycker jag bör firas! Ljusare morgnar är mer än välkommet.
Välkomnadet blir i form av två olika vinterinspirerade macarons. En med kokos, och en med vanilj.
Vaniljmacarons

Grundrecept macarons
75g mandelmjöl
75g florsocker
2 st rumstempererade äggvitor- i varsinn skål (30g vardera)
18g socker (1 msk)
sockerlag:
25g vatten
75g socker
Börja med att ta fram och väg upp alla ingredienser. Ha också en termometer till hands, till sockerlagen.
Sikta ihop mandelmjöl och florsocker i en bunke.
Vispa den ena äggvitan till ett vitt skum i en ren, torr rostfri bunke. Tillsätt 18 g socker i omgångar i skummet, vispa till en slät maräng (tar bara ett par minuter). Koka upp sockerlagen i en tjockbottnad kastrull. Undvik att röra om i lagen, utan mäta bara med termometer tills lagen nått 118 grader. Strila ner lagen i marängsmeten medan du vispar på medelhög hastighet. Fortsätt att vispa tills marängen blivit helt kall igen, ca 10 min.
Ta fram bunken med mandelblandningen, tillsätt den andra äggvitan och rör smidigt tills det är väl blandat. Färga eventuellt med lite hushållsfärg, jag använder pastafärg från Wilton.
Vänd ner den kalla marängsmeten i mandelblandningen. Vik in tills allt har blandats väl och konsistensen är trög, men lavaliknande. Smeten ska rinna långsamt av slickepotten/sleven när du lyfter den, och inte falla ner i tunga kluttar. Rör inte för mycket!
Spritsa ut rundlar på ett bakplåtspapper. Om du har ett billigare papper från tex ica, använd dubbla för att undvika att macaronsen spricker i ugnen av värmen underifrån. Det skyddar lite bättre med två. Använd en rund tyll, och se till att rundlarna blir ungefär lika stora.
Låt kakorna vila i rumstemperatur ca 30 min- 1 timme, tills de fått en skyddande hinna och inte klibbar om du försiktigt rör dem. Sätt ugnen på 150grader. Grädda kakorna i 10-12 min mitt i ugnen. Låt dem svalna på plåten innan du lossar dem.


Vaniljfyllning
1 dl grädde
1 tsk vaniljessens
1 krd vaniljpulver
ev lite vaniljsocker
Smaksätt grädden med vanilj och vispa upp. Grädden ska bli ganska tjock.
Spritsa fyllningen på hälften av macaronsen, para samman dem med en annan halva.

Kokosmacarons

Kokosfyllning
1 dl grädde
några droppar kokosessens
1 krd vaniljsocker
Smaksätt grädden med vaniljsocker och essens. Min essens är köpr på Borgeby Kryddgård.
Spritsa fyllningen över hälften av kakorna, och sätt dem samman med en annan halva.


Turkos pastafärg ger dessa sin fina färg.

Florsocker blir vackert som dekoration.

Dessa macarons är bakade för VK, och kommer finnas med i ett inslag om bakning, mig och bloggen om ett par veckor. :)
Mums!