Praliner med nötfyllning

publicerat i Chokladpraliner;
 
Varför köpa askar med Alladin där endast hälften av pralinerna är goda, när man kan göra egna och välja helt själv hur de ska smaka?
 
Nu närmar sig julen med stormsteg, och i dagens lucka bjuder jag på de praliner som jag tycker är allraste godast!
 
 
Ljusa praliner med nötfyllning
 
Dessa praliner har jag fylld med macadamianötkräm och krossade cashewnötter, men det går lika bra att fylla med tex nutella, nötcreme eller jordnötssmör.
 
 
Temperering av ljus choklad.
 
Den tredje varianten av den här veckans tempereringsskola är ljus choklad. Min favoritchoklad!
Varför är det då så att vi ens måste temperera choklad? Hur mycket man än önskar att det inte behövdes så är det så att choklad behöver tvingas in i den form vi vill ha den. All choklad vi köper är tempererad, men så fort den smälts så är den åter otempererad, och måste behandlas för att få de egenskaper vi önskar. Om man tex inte tempererar chokladen har den en tendens att bli fruktansvärt ful i rumstemperatur, vit och grynig. Det finns choklad som heter non temp, som man inte behöver temperera, men den är å andra sidan inte lika god, lite fetare. Men non temp är ett bra alternativ till överdrag de gånger man inte har tiden att temperera.
 
1. Smält 400g ljus choklad över ett vattenbad. Värm chokladen till 45-48 grader.
 
2. Häll över chokladen till en skål i ett kallt vattenbad, och kyl till 26-27 grader.
 
3. För tillbaka chokladen till det varma badet, och värm försiktigt till 30 grader, sedan är den ljusa chokladen tempererad och redo att användas till pralinbaket.
 
 
En helt fantastisk liten skapelse!
 
 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Helenas Söta:

WOW! De ser ljuvligt goda ut! Ingen kan ana att de är hemgjorda så perfekta som de ser ut:) Duktig du är!
Ha en fin lördag!

2:a kommentar, skriven , av Andreas:

Mums :) Jätteläckert!

Kommentera inlägget här :