Bakelse till Fars dag

publicerat i Desserter, Tårtor;
 
Chokladmousse och hallon, inslagna i marsipan och med en kärna av saftig sockerkaka. Låter inte så tokigt. Så fick denna söndags fars dags- bakelse bli. En mäktig chokladbakelse med en explosion av hallon.
 
 
Chokladmoussebakelse
 
1 st sockerkaka
300g kavlingsmarsipan
Hallon
Chokladmousse
Marsankräm
 
 
Chokladmousse 4 port
 
100g choklad
2 äggulor
3 dl grädde
 
Ta fram äggen innan så de hinner bli rumstempererade. Smält chokladen över vattenbad och ta den åt sidan att svalna något. Vispa upp grädden till lagom konsistens, inte för tjock.
 
Häll äggulorna i den smälta chokladen, och rör om. Ifall äggen är för kalla, eller chokladen för varm koagulerar äggulorna. Då blir moussen grynig. Blanda ner chokladsmeten i den vispade grädden och lyft dem samman till en luftig mousse. Förvara i kyl.
Vill man göra portioner av mousse fördelar man den i detta skede i fyra små formar.
 
 
 
Ihopsättning av bakelsen
  • Börja med att skära ut en lagom rund bit kaka av sockerkakan. Gröp ur den så att du kan fylla sockerkakan med vaniljkräm. Du kan givetvis göra en egen vaniljkräm, men det går också bra att blanda lite marsansås av pulver.
  • Spackla bakelsen rikligt med mousse. Ställ in den en stund i kylen. 
  • Kavla ut marsipan och mäta så den täcker bakelsen. Jag använde köpt färdigkavlad marsipan från ica, gör inte det. Riktig kavlingsmarsipan är mycket elastiskare och lättare att få snygg. 
  • Lägg en bit smörpapper eller bakplåtspapper överst på bakelsen, på moussen. Klä därefter kakan med marsipan
  • Skär upp en "stjärna" med fem skåror i marsipanen uppepå bakelsen. Vik ut flikarna och plocka bort bakplåtspappret som ligger under.
  • Fyll på med mer mousse, och därefter hallon
  • Pudra över lite florsocker.
 
 
Mumsigt värre!
 
 
Grattis till alla pappor på fars dag, framförallt till min egen <3
 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Pappa:

Tack lilla vännen.

2:a kommentar, skriven , av Bland bakverk och kastruller:

Låter som en riktigt god fars dags bakelse!!!

Kommentera inlägget här :