2 ägg, en skvätt grädde, lite socker och citroner... Vad tusan kan man göra av det? Pavlova! Och inte vilken pavlova som helst, utan en fylld med lemon curd.
Pavlova är en marängbakelse fylld med grädde och bär. Något syrligt rundar av den söta marängen bra, och en lemon curd är perfekt till denna söta skapelse!

Pavlova 6 st
2 äggvitor
1½ dl socker
2 tsk maizena
några droppar citronsaft, eller vitvinsvinäger.
Värm ugnen till 125grader.
Vispa äggvitorna till ett hårt och toppigt skum. Tillsätt lite socker i taget och vispa till en vit maräng. Tillsätt maizena och citronsaft och rör slätt.
Spritsa ut fyllda rundlar på en bakplåtspapperstäckt ugnsform. Bygg upp väggar ytterst genom att spritsa runt flera våningar. Jag spritsade fyra våningar.
Grädda marängskålarna i drygt 1 timme. Uppemot 75 min.


Lemon curd
2 citroner
2 äggulor
2 dl socker
75g smör
Ta fram smöret, skär det i kuber och ställ framme att mjukna.
Skölj citronerna noga. Använd gärna ekologiska citroner som är mindre besprutade. Riv skalet (endast det gula) och pressa ut saften.
Vispa ihop äggulorna lätt med sockret. Tillsätt citronsaften och skalen, och ställ allt över ett vattenbad. Rör om i curden tills dess att den tjocknar, ca 15 min.
Tillsätt smörkuberna och låt dem smälta ner i curden, rör slätt. Låt curden svalna.

Botten av mina maränggrottor har jag fyllt med lemon curd, och sedan toppat med lättvispad grädde. Lite björnbär ger färg och karaktär till Pavlovan.


Marängen till pavlovan ska vara krispig på utsidan, och seg på insidan.

En perfekt efterrätt till helgen!
Du ska veta att det är är min favorit alla dagar i veckan, pavlova eller citron- och marängpaj! =)