Chokladmousse i chokladformar

publicerat i Desserter;
 
Något enkelt, lyxigt och snyggt till alla hjärtans dag?
Givetvis ska du göra små chokladhjärtan att fyllda med chokladmousse till din hjärtevän!
 
 
Dessa kan se lite avancerade ut vid första anblicken, men de är verkligen så lätta att göra!
 
Chokladformar
 
Vit choklad
Muffinsformar i silikon
 
Muffinsformarna finns både runda och som hjärtan. Jag har köpt mina silikonformar från ICA, och de är hjärtformade.
Smält chokladen. Pensla insidan av silikonformarna med choklad och ställ dem kallt. Pensla en omgång till när chokladen stelnat, och upprepa eventuellt en tredje gång.
Ta försiktigt loss den stelnade chokladen från formen, och du har en liten hjärtformad skål av choklad!
 
Smula med fördel ned lite digestivekex, eller mariekex i botten på skålen innan du fyller den med mousse!
 
 
Chokladmousse
 
100g mörk choklad
1 rumstempererad äggula
2 dl grädde
 
Vispa grädden, inte alltför hårt.
Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna något. Den ska inte vara för varm mot äggulan, då koagulerar ägget. Rör ner gulan i chokladen och blanda väl. Häll ner chokladen i grädden och rör till en slät mousse. Spritsa eller klicka ner i dina chokladformar.
 
Garnera med bär, riven choklad eller kex.
 
 
Jag tycker om mousse med lite "bitar" av choklad. Så blir det om chokladen är lite varmare än ägget. Vill man få denna effekt så rör man alltså bara ner äggulan lite tidigare, och när det sedan blandas med grädden blir det små chokladbitar i moussen.
 
 
Hallon och choklad. Fantastiskt!
 
 
 
Vill man göra skålarna i en annan typ av choklad går detta givetvis också jättebra. Man kan också temperera chokladen, eller använda non tempchoklad- då blir skalen lite hårdare.
 
 
Ett härligt efterrättstips till alla hjärtans dag!

Kommentera inlägget här :