Underbara små maränger

publicerat i Småkakor;
 
Nu är julen fullständigt över. Med jul menar jag då murriga färger, tjocka tyger och sirapsfyllda bakverk. Stakarna är borta, gardinerna byts ut och våra kroppar fylls med förhoppningen om att varje dag är lite ljusare än den förra. Jag längtar efter pasteller. Därför har jag bakad lätta, glada, små maränger i vackra färger!
 
 
Maränger
 
2 äggvitor, rumstempererade
1½ tsk citronsaft
0,75 dl strösocker
1,25 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
Vispa äggvitorna tillsammans med citronsaften till ett vitt skum. Tillsätt strösockret, lite i taget, till en vit tjock maräng. Blanda ner florsocker och vaniljsocker och rör tills det blandats helt. Testa att hålla bunken över huvudet, och kontrollera att marängen är helt fast och inte rör sig.
 
Dela marängen i tre bunkar. Färga till valfri färg, använd gärna pastafärger och inte hushållsfärgerna från affären. Detta då en pastafärg inte är rinnig och lös, en sådan färg kan förstöra marängen.
 
Sätt olika tyllar på spritspåsar och fyll med din marängsmet. Spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper.
 
 
Har din ugn varmluftsfunktion är det lättast att grädda marängerna, då kan du grädda flera plåtar samtidigt. Med detta recept får jag ut två plåtar maränger och gräddar dem tillsammans.
 
Sätt ugnen på 130grader varmluft, eller 150grader för vanlig ugn.
Grädda marängerna ett par minuter, cirka 3, och sänk därefter värmen till 90, alternativ 100 grader (vanlig ugn). Grädda i ytterligare 45 minuter.
Slå av ugnen och låt marängerna torka på eftervärme i ytterligare 20 min.
 
Njut av frasiga, pastellmaränger!
 
 
Det är fantastiskt vackert att lägga marängerna i en glasskål att ha på bordet.
 
 
Genom att använda olika tyllar får du olika utseende på marängerna.
 
 
Pastafärger finns att köpa på ex strössel och annat.
 
 
Nu låter vi vårkänslorna komma.....
 
 
 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Malin:

Vilken härlig färgklick att ha framme :)
Fast jag mistänker att den färgklicken försvinner snabbt ;)Det hade den gjort här i alla fall!
Kram Malin

Svar: Det är jättebra när man låter dem stå inne i ugnen de där sista 20 min, då torkar de ordentligt och håller längre :) Goda är de, men sambon är mycket duktig på att låta de vara fina och relativt ifred. Men det är klart, nog går de åt!
Suzanne Bruks

2:a kommentar, skriven , av matmedmera:

Snygga maränger och så söta färger!

Svar: Tack! Det är superhärligt att få in lite pasteller såhär till våren :)
Suzanne Bruks

Kommentera inlägget här :