Björnbärsmacarons

publicerat i Macarons;
 
Beställde en björnbärsessens från Strössel & Annat för ett tag sedan, och har varit sugen på att testa den! En omgång sköra små marängkakor blev helgens bakning, och då passade jag på att fylla dem med en björnbärsgrädde. Mums!
 
 
Macarons
 
75g mandelmjöl
75g florsocker
2 st rumstempererade äggvitor- i varsinn skål
18g socker
ev några droppar bittermandelarom
 
sockerlag:
25g vatten
75g socker

 
Börja alltid med att ta fram och väga upp alla ingredienser när du gör macarons. Ha också en termometer till hands, till sockerlagen.
 
Sikta ihop mandelmjöl och florsocker i en bunke.
 
Vispa den ena äggvitan till ett vitt skum i en ren, torr rostfri bunke. Tillsätt 18 g socker i omgångar i skummet. Koka upp sockerlagen i en tjockbottnad kastrull. Undvik att röra om i lagen, utan mäta bara med termometer tills lagen nått 118 grader. Strila ner lagen i marängsmeten medan du vispar. Fortsätt att vispa tills marängen blivit helt kall igen, ca 10 min.
 
Ta fram bunken med mandelblandningen, tillsätt den andra äggvitan och rör smidigt tills det är väl blandat. Vill du tillsätta lite mer färg på dina macarons, gör du det nu. Jag färgade mina med en turkos pastafärg, och smaksatte med några droppar bittermandelarom.
 
Vänd ner den kalla marängsmeten i mandelblandningen. Vik in tills allt har blandats väl och konsistensen är trög, men lavaliknande. Smeten ska rinna långsamt av sleven när du lyfter den, och inte falla ner i tunga kluttar. Rör inte för mycket.
 
Spritsa ut rundlar på ett bakplåtspapper. Om du har ett billigare papper från tex ica, använd dubbla för att undvika att macaronsen spricker i ugnen av värmen underifrån. Det skyddar lite bättre med två. Använd en rund tyll, och se till att rundlarna blir ungefär lika stora.
 
Låt kakorna vila i rumstemperatur ca 1 timme. Sätt ugnen på 150grader. (Min ugn är ganska varm, så jag brukar ta 145grader). Grädda kakorna i 10-12 min mitt i ugnen. Låt dem svalna på plåten innan du lossar dem.
 
 
 
Björnbärsgrädde
1,5 dl vispgrädde
2 msk marsanpulver
björnbärsarom
 
Vispa samman alla ingredienser till en tjock kräm. Spritsa på hälften av macaronsen och para ihop med en annan halva.
Det går bra att använda riktiga björnbär, koka upp dem lätt och sedan pressa ut saften ur dem. Smaksätt grädden med björnbärssaften istället för arom.
 
 
Med hjälp av en silikonmatta med fina mönster, och produkten Lace Decor som går att köpa från Strössel&Annat kan man göra fina, tunna små spetsmönster. Idag har jag bakat små fåglar i ätbar spets.
 
 
Man kan givetvis lämna macaronsen odekorerade, men visst blir de härliga med lite spets?
 
 
Dessa små marängskapelser följer med oss ikväll på Oscarsfest, där vi myser in årets Oscarsgala med god mat och gott sällskap! 
 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av rememberthiis.blogg.se:

Ser riktigt gott ut =)

2:a kommentar, skriven , av Marie Bergman:

Jag vill ha!! =)

3:e kommentar, skriven , av Kristin // The Chocolate Box:

Så fina! Älskar färgen, jag är en riktig sucker för turkost/mintblått :D

Svar: Turkos är den bästaste, bästa färgen :) Jag hade nog tänkt att dessa skulle bli mer turkos, men de blev fina när de går mot lite mintgrönt, jag håller med. Tack så mycket!! :)
Suzanne Bruks

4:e kommentar, skriven , av Kristin // The Chocolate Box:

Förresten, är inte Oscarsgalan i morgon? :)

Svar: Det är den kanske :) tack!
Suzanne Bruks

5:e kommentar, skriven , av matmedmera:

De ser jättefina!

Svar: Tack så jättemycket! :)
Suzanne Bruks

Kommentera inlägget här :