Choklad, pecannötter, dulce de leche...
Sammansmälta i en fantastiskt kladdig och fullständigt oemotståndlig chokladkaka. Ni märker kanske var detta är på väg. En alldeles fulländad chokladskapelse, en caramel brownie.
"Du är ju knäpp i huvudet" sa A med kärlek i rösten när han insåg att jag var uppe 05.45 imorse och drog igång min Kitchen Aid. Men hur kan man låta bli att baka när man har något så underbart på gång som detta?
Pecanbrownie
100g smör
3/4 dl kakao
2 ägg
2 dl socker
1 3/4dl mjöl
½tsk bakpulver
1/2 msk vaniljsocker
100g pecannötter
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form med bakplåtspapper, formen jag använder är 18*26cm.
Smält smöret i en kastrull, och rör sedan ner kakaon. Låt svalna.
Hacka nötterna grovt. Rör ner sockret i smöret, och tillsätt sedan siktat mjöl, bakpulver och vaniljsockret. Tillsätt nötkrosset, och därefter äggen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-25 min. Låt kakan svalna, och förvara gärna över natten i kylskåp.
För tjockare brownies, gångra receptet med 1,5 och grädda ca 30 min.
Dulce de leche- smörkräm
100g normalsaltat smör
1½dl florsocker
½ burk karamelliserad mjölk
Låt smöret stå framme och bli rumstempererat. Vispa smör och florsocker länge, tills det är vitt och luftigt, minst10 min. Genom att vispa smörkrämen väldigt länge försvinner smörsmaken, och konsistensen påminner om vispad grädde. Precis så ska en smörkräm vara!
Tillsätt den karamelliserade mjölken lite i taget- smaka av.
Bred smörkrämen över browniebotten.
Smält choklad, och låt den svalna utan att stelna. Bred chokladen över smörkrämen och skär rutor innan chokladen hinner stelna på kakan.
Genom att skära små rutor får man ta två till fikat. Eller fyra. Suveränt!
Den kraftiga chokladsmaken gifter sig med den luftiga karamellkrämen. Nötterna är en välkommen brytning mot den annars väldigt lena kakan. Perfektion i en munsbit!
Oj jösses..! Det här är ju helt klart ett bakverk i min smak :D Underbart!