Rabarbermacarons

publicerat i Macarons;
 
Även om det börjar grönska lite smått nu i Umeå, och musöronen har dykt upp på björkarna, så lyser rabarbern med sin frånvaro. Suck. Som tur är så finns Borgeby Kryddgård, och deras essenser!
 
En härligt grön macaron, med sötsyrlig rabarberfyllning. Är inte det vårigt så säg!
 
 
Macarons
 
75g mandelmjöl
75g florsocker
2 st rumstempererade äggvitor- i varsinn skål (30g vardera)
18g socker
grön hushållsfärg
 
sockerlag:
25g vatten
75g socker

 
Börja alltid med att ta fram och väga upp alla ingredienser när du gör macarons. Ha också en termometer till hands, till sockerlagen.
 
Sikta ihop mandelmjöl och florsocker i en bunke.
 
Vispa den ena äggvitan till ett vitt skum i en ren, torr rostfri bunke. Tillsätt 18 g socker i omgångar i skummet, vispa till en slät maräng (tar bara ett par minuter). Koka upp sockerlagen i en tjockbottnad kastrull. Undvik att röra om i lagen, utan mäta bara med termometer tills lagen nått 118 grader. Strila ner lagen i marängsmeten medan du vispar på medelhög hastighet. Fortsätt att vispa tills marängen blivit helt kall igen, ca 10 min.
 
Ta fram bunken med mandelblandningen, tillsätt den andra äggvitan och rör smidigt tills det är väl blandat. Färga med lite hushållsfärg, jag använder pastafärg från Wilton.
 
Vänd ner den kalla marängsmeten i mandelblandningen. Vik in tills allt har blandats väl och konsistensen är trög, men lavaliknande. Smeten ska rinna långsamt av slickepotten/sleven när du lyfter den, och inte falla ner i tunga kluttar. Rör inte för mycket!
 
Spritsa ut rundlar på ett bakplåtspapper. Om du har ett billigare papper från tex ica, använd dubbla för att undvika att macaronsen spricker i ugnen av värmen underifrån. Det skyddar lite bättre med två. Använd en rund tyll, och se till att rundlarna blir ungefär lika stora.
 
Låt kakorna vila i rumstemperatur ca 30 min- 1 timme, tills de fått en skyddande hinna och inte klibbar om du försiktigt rör dem. Sätt ugnen på 150grader. (Min ugn är ganska varm, så jag brukar ta 145grader). Grädda kakorna i 10-12 min mitt i ugnen. Låt dem svalna på plåten innan du lossar dem.
 
 
Rabarbergrädde
 
1,5 dl vispgrädde
2 msk marsanpulver
rabarberarom
rosa hushållsfärg
 
Vispa samman alla ingredienser till en tjock kräm. Spritsa på hälften av macaronsen och para ihop med en annan halva.
 
 
Jag får en del frågor kring macarons, framförallt kring utförandet och svårighetsgrad. Att baka macarons kan lätt leda till ett hatkärleksförhållande. Dessa känsliga små raringar kräver din fulla uppmärksamhet när du bakar dem, men känslan att få till en perfekt macaron är så fantastiskt härlig! En seger, för att säga det minsta.
 
Några punkter att tänka på om du vill baka macarons
 
1. Ha tid. Ta dig tid. Följer man alla steg noga så lyckas man! Men det finns inte utrymme för höftande.
2. Väg upp och ta fram alla ingredienser innan, och läs receptet noga så du vet vad nästa steg är. Det underlättar och hindrar från stress. Macarons ska inte stressas fram.
3. Använd rumstempererade ägg. Helst ska de förvaras minst 24 timmar i rumstemperatur innan du bakar på dem.
4. Dubbla bakplåtspapper skyddar bättre mot värmen som kommer underifrån i ugnen. Det skyddar macaronsen från att spricka.
5. Lär känna din ugn, testa vilken temperatur som är bäst för dig! Grädda macaronsen exakt mitt i ugnen.
6. Luftfuktigheten påverkar dina macarons. Det kan vara lättare att baka dem på vintern, då luften är torrare.
7. Våga testa. Det är fantastiska små bakverk som är väl värda besväret!
 
Lycka till!

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Helena:

Så himla fina. Önskar jag också kunde baka fina grejer. Men tyvärr har jag väl varken intresset eller tålamodet för det. Hade jag haft bättre tålamod hade jag nog vågat testa i alla fall. Har bara gjort macarones en gång och de blev inte alls speciellt fina - men jävligt goda däremot!

2:a kommentar, skriven , av Emma Grann Fotografi:

MUMS!! Vad gott! Och fina bilder!

3:e kommentar, skriven , av MADDISENJ.SE:

Åh så fina de var!

4:e kommentar, skriven , av Josefine Anerland:

Shit vad gott..!

5:e kommentar, skriven , av Mikxki:

Det ser hur gott ut som helst!! :)

6:e kommentar, skriven , av Marie Bergman - Om livet på Cypern:

Men jaaaaa!! Gud vad gott det måste vara! =)

7:e kommentar, skriven , av Angelique:

Men ååh :D

8:e kommentar, skriven , av Anonym:

Åh det ska jag absolut testa!

9:e kommentar, skriven , av Emma:

Mums!! Fina blev de också :))

10:e kommentar, skriven , av Annster:

Så gott :)

11:e kommentar, skriven , av Daniella:

Åh så fina de är! Ska definitivt snart prova att baka macarons igen, sist jag gjorde det gick det lite sådär!

12:e kommentar, skriven , av Vicky:

Dom är fantastiska! :)

13:e kommentar, skriven , av Malin Jonsson:

Åh vilka fina! Gissar på att de smakar lika bra också :)

14:e kommentar, skriven , av Charlotte:

Provade själv att göra macarones för några dagar sedan. choklad-macarones med Nutella. Som jag gjort förut, då de blev jätte bra. Denna gången blev det mindre bra, torra och tjocka. Vilken besvikelse.
Får nog våga mig på att prova igen! Kanske får bli Rabarbmacarones då! Ser himla goda ut!

Svar: Visst kan man bli ledsen när man misslyckas. det gör jag också ibland.... oftast har jag varit lite slarvig, eller så kan man skylla på otur. Desto roligare när man lyckas! :)
Suzanne Bruks

15:e kommentar, skriven , av carina:

så goda dom ser ut! :)

16:e kommentar, skriven , av coffeeandcupcake.blogg.se:

Så goda dom ser ut och fina bilder :)

17:e kommentar, skriven , av ☆Joanna☆:

så gott det ser ut. Provade göra en gång och dem blev inte alls bra haha

Svar: Det är bara att testa igen :)
Suzanne Bruks

18:e kommentar, skriven , av vanja:

gud så gulligt och gott :D

19:e kommentar, skriven , av Hannah:

Åh vad fina dom blev!

20:e kommentar, skriven , av Fröken Grön:

Helt galet söta! :D Lät riktigt gott med! ^^

21:e kommentar, skriven , av Amanda Niclasson:

Va gott det ser ut :)

22:e kommentar, skriven , av Fotograf Viktoria Wigenstam:

Åh dessa såg tämligen goda ut! Vad roligt med lite fler bloggare här uppe från Norrlandstrakterna. Bor lite längre norrut men här börjar det smått grönska lite grann också.
Måste nog prova detta recept någon gång, härligt inspirerande!

Svar: Lite tid bara så är det bara att sätta igång att baka. Macarons är så roligt att lyckas med! :) Ja, nu verkar det dock bli varmt i helgen, så snart kommer grönskan även för oss!!
Suzanne Bruks

23:e kommentar, skriven , av Jennie studerar i Los Angeles:

Neeeej så gott!!!

24:e kommentar, skriven , av S.K:

riktigt fina! älskar macarons! :*

25:e kommentar, skriven , av G I N A ~:

så söta dom var! :)

26:e kommentar, skriven , av Mohammedi's | Art, model & designer:

gott

27:e kommentar, skriven , av J o j z y ♛:

Jättesöt färg! :D

28:e kommentar, skriven , av Clara:

Den såg riktigt god ut!

29:e kommentar, skriven , av Charlotta Hägg:

Oh, det ser jättegott ut :)

30:e kommentar, skriven , av Kikan:

Oh my!!! Det där varde vackraste macarons jag någonsin sett. Och jag som älskar rabarber. Kanske skulle våga mig på att testa...igen. Mina föregående macaronbak har inte blivit bra. Kram!

Svar: Tusen tack! Vad otroligt glad jag blir =) Testa absolut igen, det är en fröjd när man väl lyckas med macarons!
Suzanne Bruks

31:e kommentar, skriven , av Kristin // The Chocolate Box:

Absolut vårigt! Jättefina bilder :D

Svar: Tack Kristin :)
Suzanne Bruks

32:e kommentar, skriven , av Ellinor:

Va söta å underbar färg :))

33:e kommentar, skriven , av Alina:

Ser gott ut :)

34:e kommentar, skriven , av lillemor:

Mumms ser gott ut

35:e kommentar, skriven , av Caisa:

De måste jag testa! :)

Svar: Det tycker jag absolut att du ska göra!!
Suzanne Bruks

36:e kommentar, skriven , av Chocochock:

Det låter som en spännande och fräsch smak.
Så fina de blev!

Svar: Suverän kombination! Tog dessa macarons på mitt jobb, och alla arbetskamraterna gav högsta betyg :)
Suzanne Bruks

37:e kommentar, skriven , av Veronica:

Ser super gott ut :)

38:e kommentar, skriven , av Kaffehörnan:

Så underbara kakor och du fotar som ett proffs

Svar: Tack så jättemycket!!
Suzanne Bruks

39:e kommentar, skriven , av Angie Lakna:

Gud va gott det ser ut...vilken drottning du är på bakning ♥

Svar: Men tack!! <3
Suzanne Bruks

40:e kommentar, skriven , av saga:

aah vad gott!

41:e kommentar, skriven , av Tess:

Dom ser verkligen underbart goda ut! :) Kram

42:e kommentar, skriven , av ♥ only:

Ser så gott ut!!

43:e kommentar, skriven , av Caroline - Foto | Gran Canaria | Mamma:

Åh vad gott det ser ut, tänk om man hade tålamodet att följa ett recept ordentligt.. Jag kan inte göra annat än att höfta fram både i matlagning & bak..

Svar: Det är inget fel i att höfta, det kan ofta vara det absolut bästa! men just macarons får man inte höfta fram :) det blir garanterat fiasko. tihi
Suzanne Bruks

44:e kommentar, skriven , av bisexualgirl.blogg.se:

Mums !!

45:e kommentar, skriven , av Ebba ♥:

Åh vad goda de ser ut! Det måste jag testa! Kramkram ♥

46:e kommentar, skriven , av ekochic.se:

Jättesöta!! Ser mycket goda ut!

47:e kommentar, skriven , av Angelnrone:

Hejsan!

Åh så härliga de såg ut! Vilken läcker färg på dem, på söndag fyller jag år och dessa kommer mina småbarn att älska:)
Jag kan riktigt se dem framför mig en i handen och en i munnen:)

Kramsisar från Angelnrone♥

Svar: Färgen är från pastafärg från rainbow dust, de är suveräna till macarons eftersom man behöver väldigt lite färg för att få en stark effekt. Dessa macarons blev supergoda!!
Suzanne Bruks

48:e kommentar, skriven , av Maskeradgalningen:

Ser farligt gott ut!

49:e kommentar, skriven , av Lina:

Å vilka fina! Ser riktigt goda ut. :-)

50:e kommentar, skriven , av Olivia Nilsson:

Åh vilka fina bilder!

51:e kommentar, skriven , av Yaas:

Oh herregud, så goda dom verkar!! Så fina också!!!

52:e kommentar, skriven , av Mikaela:

Takk for inspirasjon, Suzanne! Får se om jeg får prøvd disse etterhvert!
Ha en fin dag videre :)

53:e kommentar, skriven , av Jasmine:

Du bjuder på väldigt fina bilder.v <3
Jag är väldigt förtjust i rabarber. Kanske borde man ha sin premiär vad gäller bakandet av macarons.
Kram

Svar: Tusen tack!! Det är klart du ska prova att baka macarons! :)
Suzanne Bruks

54:e kommentar, skriven , av Flisan:

Goda dom ser ut att vara :)

55:e kommentar, skriven , av NATTA:

MUMS!!

56:e kommentar, skriven , av Sofia:

ser verkligen hur gott ut som helst! måste prova någon gång! :D

57:e kommentar, skriven , av JuliaJ:

Väldigt fina utseendemässigt, passar bättre som prydnad hehe :)

58:e kommentar, skriven , av Viktoria:

Så underbart gott det ser ut! Härliga bilder!
Var hittar man rabarberarom? Vi har färdiga rabarber, men antar att det är betydligt lättare att baka med aromen istället.

Svar: Det går givetvis jättebra att baka dessa på riktiga rabarber. Koka upp rabarbern med lite socker och sila av till en rabarbersaft. Sedan kan man smaksätta smörkräm eller grädde med saften :) Rabarberarom hittar du via länken i inlägget.
Suzanne Bruks

59:e kommentar, skriven , av Elina:

Vill ocksååå kunna sånt här så braaa!
Haha, de ser utsökta ut! ;)

Svar: Tack för komplimangen! Ibland misslyckas jag också med bakningen, det är bara att försöka igen :) just macarons lyckas man med om man är riktigt noga :) Dessa blev supergoda
Suzanne Bruks

60:e kommentar, skriven , av Emelie:

Testade att göra macroner några gånger o misslyckades totalt. Tills jag provade ditt recept!!! Kanon varje gång :-) tack!!!!
Och jag som älskar rabarber :-P men de som finns i trädgårdslandet är fortfarande lite för små. Tur jag bor nära Borgeby!! Visste inte att de har aromer, så tack för det tipset.

Svar: Men så fantastiskt roligt att höra!!! Dessa macarons blev verkligen supergoda, så några droppar rabarberarom rekommenderas:)
Suzanne Bruks

61:e kommentar, skriven , av Sara:

Ser supergoda ut och väldigt väldigt fina!

62:e kommentar, skriven , av Cherie | Börja Spring:

Såg väldigt goda ut!

63:e kommentar, skriven , av Yasmine:

vilka söta! låter jättegott:)

64:e kommentar, skriven , av Annika:

Mums :)

65:e kommentar, skriven , av Melina:

Mums! Ser väldigt gott ut!! :)

66:e kommentar, skriven , av Sofia:

Ser goda ut :-)

67:e kommentar, skriven , av Jessica:

Mumms va gott de ser ut!

68:e kommentar, skriven , av Mamma Mindy:

Måste snart med baka dessa sötsacker..sÅ fina dina är :) kram

69:e kommentar, skriven , av Katta:

Ser riktigt gott ut :D

70:e kommentar, skriven , av Mirjam Wallmark:

ÅH vad gott! Underbart fina bilder också :) kram

71:e kommentar, skriven , av Lilla Lii:

Åh, de ser ju ljuviga ut! Synd bara att man inte kan få de så fina som de ser ut på bilden...

72:e kommentar, skriven , av ∞NORA∞:

Åh vad gott! Älskar macarons! C:

73:e kommentar, skriven , av Victoria Tholerus:

åhhhh vad gott! om du får något över så finns jag här och ställer gärna upp!

74:e kommentar, skriven , av Ida:

De ser sjukt goda ut!

75:e kommentar, skriven , av Emma:

Gud vad söta!

76:e kommentar, skriven , av Bohemhoe:

Nämen Gud så gott!!! O vilka snygga, mina blir alltid så konstiga

77:e kommentar, skriven , av klara:

åh va vackra!
Rabarber är ju fantastiska ting!

78:e kommentar, skriven , av Chokladfreaks:

Fantastisk fina blev de! Jag lyckas aldrig så bra med macarons, borde prova ditt recept. =)

79:e kommentar, skriven , av milina.blogg.se:

Alltid velat göra såna där! Tack för recept! :D

80:e kommentar, skriven , av Matilda Lundhagen:

Det där ser ju döööögott ut! Hoppas att du haft en fin helg i övrigt, kram på dig!

81:e kommentar, skriven , av KassandraPalma:

ååh så gott!

82:e kommentar, skriven , av Helena:

Åh så sugen jag blev på att testa baka dem själv nu! :)

83:e kommentar, skriven , av Joy Malou Schubert:

Ljuvliga! Härlig, underbar blogg du driver :)

84:e kommentar, skriven , av A:

Så himla snygga de är!

85:e kommentar, skriven , av Stickan!:

Åh, så vackra de är :-) Jättefint gjort!

86:e kommentar, skriven , av diandian.webblogg.se:

De verkade goda, och så fina de blev! =)

87:e kommentar, skriven , av Karin:

Dom ser helt fantastiska ut! :o

88:e kommentar, skriven , av Emma Granlunid:

Testade att göra macroner några gånger o misslyckades totalt. ska testa igen någon gång :D

Kommentera inlägget här :