Hemma hos mor dyker alltid frågan upp: Ska vi baka?
Jag kom att tänka på ett recept från Hemmets veckotidning på vaniljhjärtan i långpanna, det kändes som ett lagom söndagsbak såhär till fars dag.

Vaniljrutor i långpanna
250g rumstempererat smör
5 dl mjöl
2 dl socker
2 msk vaniljsocker
½ tsk vaniljpulver
½ msk bakpulver
2 ägg
1dl kesella vanilj
2,5 dl creme fraiche
1dl socker
½ msk vaniljsocker
Florsocker
Sätt ugnen på 200 grader.
Knåda ihop smör, mjöl, socker, vanilj och bakpulver till en smulig deg. Tryck ut drygt hälften av degen i en långpanna täckt med bakplåtspapper, ca 20*30cm.
Rör ihop ägg, kesella, creme fraiche socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över botten i långpannan. Resten av degen smulas därefter över smeten.
Grädda i ca 30 min.

Dessa kan serveras precis som de är, men det blir gott med en klick grädde och lite bär, tex lingon.

Kakorna blir ännu godare efter någon dag de fått stå till sig.

Grattis på farsdag passar vi på att säga också, till alla pappor därute, särskilt min egen!
Åh vaniljrutor! Så himlans gott! :)