Midsommartårta

publicerat i Tårtor;
 
Regn och 10 grader varmt (kallt?). Men vad gör väl det när alla de underbaraste vännerna i hela världen kommer till oss! Det är midsommar och jag trotsar vädret och klär mig i vit sommarklänning. A eldar i badtunnan och om det regnar är det åtminstone myggfritt! Det gäller att vara positiv.
 
Årets midsommarbak är en vit pralintårta.
 
 
Tårtskal
 
400g vit choklad
form i silikon.

Termometer till temperering
 
Smält chokladen till 40 grader över ett vattenbad. Ställ ner kärlet i kallt vatten, och rör tills chokladen svalnat till 25 grader. Flytta kärlet åter till vattenbadet och värm till 29 grader. Nu är chokladen tempererad, och blir hård och stabil när den stelnat.
 
Pensla insidan av silikonformen med drygt hälften av chokladen. Ställ kallt tills chokladen stelnat. Pensla ett varv till med choklad, och eventuellt ett tredje lager där skalet är som känsligast, kring kanterna.
Låt formen stå kallt någon timme, och dra därefter försiktigt av silikonformen.
 
 
Tårtan är fylld med ett lager vaniljkräm, ett lager skivade jordgubbar och ett lager stracciatellafluff.
 
Vaniljsås
 
1 tsk vaniljpulver
2 tsk vaniljarom
1 dl mjölk
1 + 1½dl grädde
2 äggulor
½ dl socker
2 tsk maizena
 
Blanda samman alla ingredienser, förutom 1½ dl grädde, i en kastrull. Koka upp under omrörning, och låt sjuda tills det tjocknat. Ställ såsen att kallna.
Vispa resten av grädden och blanda samman med den kalla såsen. Servera till pajen.
 
 
Straciatellafluff
150g vit choklad
3 dl grädde
50g mörk choklad
 
Häll grädden i en kastrull, hacka och tillsätt den vita chokladen. Värm försiktigt och smält ner chokladen, grädden får inte börja koka! Ställ åt sidan att svalna, och förvara därefter 5 timmar i kyl. Vispa upp grädden till fluffig konsistens. Riv ner den mörka chokladen.
 
Lagren är varvade med sockerkaka, bakad enligt grundreceptet.
 
 
Blommor från trädgården fick bli till garnering såhär till midsommar. Alla är inte ätbara.
 
 
Glad midsommar!!

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Ninni:

Så himla fin! Visste inte ens att de fanns sånna skal! Måste shoppa :)

2:a kommentar, skriven , av chiiz:

Hejsan. På min blogg just nu finns en liten utmaning. Eftersom det är sommar så har jag get ut en utmaning där man ska baka en tårta, man ska vara så kreativ och fantasifull man kan och sedan ladda upp bilden och sedan skicka länken till mig. Jag visar sedan alla fantastiska kreationer på bloggen och länkar. Det skulle vara jätta kul om du va med eller bara spred det vidare. ^.^ Man kan använda bilder på en tårta man redan gjort, så länge man skickar länken till mig.

3:e kommentar, skriven , av Leila:

hej!
med inspiration från ditt inlägg om isglass gjorde jag idag glass, framförallt till vår dotter och hon älskade det! Bilder finns på bloggen om du vill se vad din inspiration får för efterverkningar och effekter :))) //Leila

Svar: Men så roligt!! Superfina glassar :)
Suzanne Bruks

4:e kommentar, skriven , av Christine :

Underbar sida du har :))
Läckra recept och jätte fina bilder.

5:e kommentar, skriven , av Christine :

Om man nu skulle vilja göra en sån fin tårta, var beställer/köper man formen ifrån.
Än en gång, underbar sida.

Svar: Tack så mycket :) Formen har jag köpt på Åhlens, men jag har sett att det finns på ica också. Annars kan man beställa från nätet, här tex https://fyndiq.se/product/350117-rund-bakform-silikonform-ros/
Suzanne Bruks

Kommentera inlägget här :