- Använd ekologiska ägg från frigående höns. Ingen levande varelse mår bra av att sitta i en trång bur. Den lilla kronan du får betala extra per ägg gör milslång skillnad på livskvaliten hos det djur som värpt ägget.
- Baka på smör och inte margarin. Smör är kärnad grädde. Margarin framställs ur vegitabiliskt fett som tex palmolja (som i växande utsträckning tas fram på bekostnad av regnskogen och alla de djur som lever där, tex orangutangen). Med hjälp av bensin utvinns fettet och sedan behandlas det med fosforsyra och lut. Oljan bleks och eventuella rester av lösningsmedel tvättas bort. För att fettet ska få en fast form härdas det med nickel och vätgas. Därefter tillsätts tillsatser. Åter igen, smör är kärnad grädde.
- Mjölk och grädde, svenskt och närproducerat. Jag köper Norrmejerier och nästan alltid deras ekologiska mejeriprodukter. Icas grädde produceras i Österrike. Den är en krona billigare än norrmejeriers. Stötta dina lokala producenter istället för industrimejerier i ett annat land. Satsa på KRAV-märkt.
- Använd choklad med så få ingredienser som möjligt. Kvalitetschoklad innehåller inga tillsatser. Choklad bör endast innehålla följande ingredienser: kakaomassa, råsocker, kakaosmör, vanilj och eventuellt lecitin. Ju färre ingredienser desto bättre choklad.
Kommentarer :
Inte nog med att man får mer koll på vilka ämnen som man stoppar i sig samt att man är lite mer medveten kring djur & miljö om man följer dina råd - resultatet blir desto godare också ^^ Tummen upp för det!
Sa himla bra skrivet - precis sahar resonerar jag oxa och hade sjalv tankt att skriva en liknande bloggpost om det. Hittade nyss hit fran Kakburken - fin blogg och roliga recept - har kommer jag halsa pa fler ganger. X
Bra tips! Och gud så gott det ser ut!
Du har helt rätt!
Det blir godare och känns bättre i själen att baka med RÄTT produkter.
Jag vet inte hur det är i övriga Sverige men i Stockholmsområdet är det Arla som numer gör Icas vispgrädde.
:-D
Håller fullständigt med om det din mamma sa, om man inte är med på det 110 så blir det inte bra. När mina vänner vill beställa tårtor från mig så tackar jag nej eftersom när jag bakar helhjärtat blir det perfekt och ibland har man inte samma lust och då blir det halvdant.
Sen håller jag med om äggen, har verkligen märkt det senast jag bakade. Vilken skillnad det var mellan MAXI ägg och äggen från en bondgård där hönsen springer runt på gården. Och smör ska det vara!
Bra inlägg med bra tips!
Bra inlägg. Jag kan verkligen inte baka, men vill gärna lära mig! Tack för dina tips :)
Åh ekologiskt är så viktigt och precis som du säger är kvaliten på råvrorna a och o. Fiiiiin blogg!
Fin blogg du har. Tack för dina tips,kram
Hejsan!
Jag gjorde också egna korsord som liten tillsammans med en kompis, hur kul som allra helst. Under åren har jag nog skapat olika saker på egen hand, stickat, sytt, målat etc.
Men bakning och jag går inte ihop. Kul att läsa om det dock =)
Det är såna här saker som folk verkligen borde göra i den mån de kan! Chokladen är det svåraste av detta, för den kostar ju rätt mycket mer desto bättre den är, och ljus choklad är oftast sämre. Men äggen, smöret och ekologiska närproducerade mjölkprodukter bör man alltid ha hemma!
Väldigt smart. Dessa ord tar jag med mig och ska tänka lite extra.
WOW ALLTSÅ! MAGISKT!!
Så rätt. Ösnkar att alla delade dessa åsikter.
Vill bara säga att jag håller med dig till 1000 då det gäller att köpa närproducerat. I vår familj köper vi allt svenskt som går.
Att inte. Andra inser fakta: då T.ex. Norrmejerer inte finns längre tror de fortfarande Att ICAs och Coops produkter är lika billiga då? Nej! Och jag blir så otroligt förbannad då dessa affärer skyltar med sina märken, och Ica som vi handlar på ibland har nästan bara sitt eget märke...
När ska Sveriges befolkning förstå att vi har tur som har så fina mejeriprodukter bland annat.
WOW du är med på första sidan på blogg.se! Glad för din skull! =)
HERREGUD vad det där såg gott ut!!
Jätte bra tips! Det är superviktigt att försöka köpa så mycket kravmärkt, ekologiskt och närproducerat som möjligt. Definitivt en av de sakerna man behöver bli bättre på här i världen! Så jätte bra tips, och måste säga att du är så himla duktig! Jätte fina bakverk!
Kraam!
Oj. Vilken smask!
så sant så, man kan inte va bra på allt! att baka tycker jag är väldigt svårt.. vissa har lättare för det helt enkelt :)
Bra tips! Jag har alltid trott att smör och margarin är typ samma sak. Hehe ..
Bra tips (använder alltid eko och smör), det ser ljuvligt ut!
Val utav råvaror gör mer än man tror ja. Är lätt att tänka "sak samma" men det är det inte.
Tok fin blogg!!!
Recept på chokladkakan? :)
Den där såg god ut :)
Längtar tills jag flyttar hemifrån och kan köpa maten själv :) mina föräldrar bryr sig inte om sånt (citat) trams (slut citat)... :/
Speciellt det dar med chokladen tycker jag man marker tydligt i bakverket! :)
Bra tips :)
Du skriver "Margarin framställs ur vegitabiliskt fett som tex palmolja (som i växande utsträckning tas fram på bekostnad av regnskogen och alla de djur som lever där, tex orangutangen)." som att du tycker synd om orangutangerna och att de ska få leva fritt och lyckligt. Varför gäller inte det hönor och kor? Korna våldtas av oss människor för att de ska bli dräktiga, och när de sedan föder kalven så tar vi ifrån dem den, vilket gör att de blir otroligt stressade i flera veckor och står hela tiden och råmar efter kalven. När det gäller ekologiskt så får kalven stanna hos kon i ca 1-3 dagar, vilket gör att de bara blir mer stressade när de skils åt eftersom att de då har skapat ett större band mellan varandra. En normal ko lever i ca 20 år, en mjölkko lever i ca 4-5 år innan den skickas till slakt och blir kött. Korna får inte ens vistas ute 10% av deras liv. En normal ko producerar ca 4-5 l mjölk per dag till sin kalv, kor inom mejeriindustrin producerar ca 50 l mjölk per dag, ganska stor skillnad va?
Och skillnaden mellan hönor som sitter i bur och frigående höns är inte särskilt stor. Det är inte direkt så att frigående höns har hur mycket plats som helst, de är ca 9 hönor som trängs inom 1 kvadratmeter, och det kallar du frigående?
Och när det gäller margarin så finns det faktiskt margariner som innehåller palmolja som inte är från skövlad regnskog, t.ex carlshamns margarin.
Själv bakar jag ofta, det jag bakar är glutenfritt, veganskt och utan vanligt socker. Jag är dock rätt så usel på att ta lockande bilder, har du några tips på hur en får någonting att se lockande och gott ut? :)
Superbra info!!! :D
Jättebra att veta, hade ingen aning om detta!
Mycket bra inlägg!
Mycket bra tips. Mitt problem är dock att jag inte har tålamod att pyssla och göra något fint, även fast jag älskar allt gott =P