Jag är inte särskilt estetiskt, eller praktiskt lagd, egentligen. Däremot så är jag kreativ, jag producerar, och har så alltid gjort. När jag var liten var det virkade mössor, egenkomponerade korsord, sagor som mindre noveller och pyssel att sälja på den lokala slöjdmässan. Massproduktion för att säga det minsta.
Nu är det bakning som gäller. Min mamma har alltid sagt att jag inte gör något till 100%, utan 110. Det ligger nog någonting i det. Bakning är roligt! Man får vara kreativ och producera, samtidigt som man måste vara noggrann och närvarande. Dessutom kan man skapa något vackert, utan att vara estetiskt lagd. Man måste bara en sak, och det är att tycka det är roligt.
Det finns dock en hemlighet bakom bakning, som jag tänkte dela med mig av. Råvarorna. När man bakar producerar man av livsmedel, och det ska enligt mig alltid hanteras med största respekt. Det är viktigt att vi reflekterar över det vi stoppar i vår kropp, och försöker att inte stötta att maten vi äter produceras på bekostnad av någon annan! Bakningen blir bättre, och känns bättre om man också tar lite ansvar över vad man bakar med.
Några grundstenar som jag alltid följer är dessa:
- Använd ekologiska ägg från frigående höns. Ingen levande varelse mår bra av att sitta i en trång bur. Den lilla kronan du får betala extra per ägg gör milslång skillnad på livskvaliten hos det djur som värpt ägget.
- Baka på smör och inte margarin. Smör är kärnad grädde. Margarin framställs ur vegitabiliskt fett som tex palmolja (som i växande utsträckning tas fram på bekostnad av regnskogen och alla de djur som lever där, tex orangutangen). Med hjälp av bensin utvinns fettet och sedan behandlas det med fosforsyra och lut. Oljan bleks och eventuella rester av lösningsmedel tvättas bort. För att fettet ska få en fast form härdas det med nickel och vätgas. Därefter tillsätts tillsatser. Åter igen, smör är kärnad grädde.
- Mjölk och grädde, svenskt och närproducerat. Jag köper Norrmejerier och nästan alltid deras ekologiska mejeriprodukter. Icas grädde produceras i Österrike. Den är en krona billigare än norrmejeriers. Stötta dina lokala producenter istället för industrimejerier i ett annat land. Satsa på KRAV-märkt.
- Använd choklad med så få ingredienser som möjligt. Kvalitetschoklad innehåller inga tillsatser. Choklad bör endast innehålla följande ingredienser: kakaomassa, råsocker, kakaosmör, vanilj och eventuellt lecitin. Ju färre ingredienser desto bättre choklad.
En människa kan inte göra allt, men alla kan göra någonting!
Givetvis bakad på ekologiska ägg, kvalitetschoklad, riktigt smör och KRAVmärkt grädde!
Mycket bra tips. Mitt problem är dock att jag inte har tålamod att pyssla och göra något fint, även fast jag älskar allt gott =P